Vo Vatikáne odstúpil vplyvný kňaz obvinený z obťažovania mníšky
29 | 01 | 2019 I

Vysoko postavený predstaviteľ Vatikánu Hermann Geissler odstúpil v pondelok z postu vedúceho úradu Kongregácie pre náuku viery. Urobil tak po tom, čo ho bývalá nemecká rádová sestra verejne obvinila, že jej počas spovede dával sexuálne návrhy a pokúsil sa ju pobozkať. Informovali o tom v utorok agentúry AP a DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Vatikánu.



Podľa Vatikánu rakúsky kňaz Geissler obvinenie popiera a vyhradzuje si právo na prípadnú civilnú žalobu.
Geissler podľa svojich slov chce, aby cirkev prešetrila obvinenia ženy. Zároveň vysvetlil, že odstupuje, aby "zabránil ďalším škodám, ktoré už vatikánska Kongregácia pre náuku viery utrpela". Práve táto kongregácia má na starosti prípady sexuálneho zneužívania kňazmi.

Doris Wagnerová, bývalá mníška v Geisslerovom duchovnom spoločenstve Das Werk, verejne obvinila Geisslera na konferencii o ženách a sexuálnom zneužívaní kňazmi, ktorá sa konala v novembri v Ríme. Wagnerová najprv kňaza nemenovala, ale neskôr jeho totožnosť potvrdila v rozhovoroch pre médiá.

"Povedal mi, že ma miluje a vie, že aj ja milujem jeho. Dodal, že aj keď nemáme právo uzavrieť manželstvo, máme iné spôsoby," uviedla Wagnerová pre americké noviny National Catholic Reporter. "Snažil sa ma tam silou udržať, ale ja som zo spovednice ušla," dodala.