Počet obetí útoku na juhu Filipín stúpol, pátranie po páchateľoch pokračuje
29 | 01 | 2019 I

Filipínske úrady zverejnili zábery z bezpečnostných kamier, ktoré zachytávajú troch mužov považovaných za islamistických militantov a páchateľov nedeľného bombového atentátu na juhu krajiny. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.



Bezpečnostné zložky súčasne vyzvali obyvateľov mesta Jolo v provincii Sulu, kde sa v nedeľu útok odohral, aby pomohli pri pátraní po podozrivých.

Hovorca armádnych jednotiek dislokovaných v regióne spresnil, že jedného z mužov na záberoch sa podarilo identifikovať. Ide o muža menom Kamah, ktorý je členom skupiny napojenej na islamistickú teroristickú organizáciu Abú Sajjáf. Predpokladá sa, že práve Kamah držal v rukách mobil, ktorý sa aktivovali bombové nálože nastražené v katedrále a na blízkom parkovisku.

Dvojitý bombový útok na katedrálu na ostrove Jolo (vysl. cholo) si podľa najnovších informácií vyžiadal najmenej 21 mŕtvych a vyše 100 zranených. Podľa agentúry AFP išlo o jeden z najsmrtiacejších útokov na prevažne moslimskom juhu Filipín za posledné roky.

Prvá bomba explodovala vnútri Katedrály Panny Márie Karmelskej počas omše. Predpokladá sa, že bola nastražená na jednej z lavíc v kostole.
Druhá bola zrejme skrytá v batožinovom priestore motorky na parkovisku a explodovala, keď na miesto prvého výbuchu dorazili príslušníci armády.

Ostrov Jolo dlho sužuje prítomnosť militantov zo skupiny Džamáa abú Sajjáf. Vzhľadom na to, že jej príslušníci dlhé roky páchajú bombové útoky, únosy a vraždy, je táto organizácia na zoznamoch teroristických organizácií v Spojených štátoch i na Filipínach.