Pakistanská kresťanka Ásijá bíbí je nevinná, potvrdil najvyšší súd
29 | 01 | 2019 I

Pakistanský najvyšší súd v utorok zamietol odvolanie proti oslobodeniu kresťanky Ásije Nórínovej, odsúdenej na trest smrti za rúhanie. Informovala o tom agentúra AP.



Porota trojice sudcov pakistanského najvyššieho súdu oznámila, že právnik vystupujúci v mene odvolacej petície ich nepresvedčil. Najvyšší súd tak potvrdil svoje predchádzajúce rozhodnutie o oslobodení Nórínovej - mediálne známej pod menom Ásijá bíbí - od trestu smrti v prípade obvinenia z bohorúhačstva.

Utorňajším rozhodnutím sa končí dlhoročný spor okolo tejto pakistanskej kresťanky a poskytne jej teoretickú možnosť opustiť krajinu. Predtým, ako Nórínovú najvyšší súd na konci októbra zbavil viny, strávila osem rokov v cele smrti za bohorúhačstvo.

O zvrátenie oslobodzujúceho verdiktu najvyššieho súdu z 31. októbra 2018 sa usilovali zástancovia radikálneho islamu.
Nórínová, ktorá sa od októbra do dnešné dňa zdržiavala na neznámom stráženom mieste, bude môcť po utorkovom verdikte slobodne opustiť Pakistan a vycestovať za svojimi dcérami, ktoré medzičasom ušli do Kanady, kde im poskytli azyl.

Ásiju bíbí, v súčasnosti 54-ročnú matku piatich detí, pôvodne odsúdil na smrť okresný súd v provincii Pandžáb v roku 2010 za rúhačské slová, ktoré rok predtým vyslovila počas hádky s moslimkami pri práci na farme. Súd v provinčnej metropole Láhaur v roku 2014 potvrdil trest smrti vynesený na základe kontroverzných pakistanských zákonov o rúhaní.
Prípad pakistanskej kresťanky vyvolal pozornosť po celom svete. Za jej prepustenie dlhodobo lobovali medzinárodné ľudskoprávne skupiny, politici i náboženskí lídri.