Opozičné OĽaNO a SaS žiadajú odchod T.Gašpara z funkcie a vysvetlenie situácie
29 | 01 | 2019 I tasr

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) nie je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Gábora Grendela (OĽaNO) taká slobodná v rozhodovaní, ako tvrdí. Reagoval tak na to, že Saková sa chce pred rozhodnutím o svojom poradcovi Tiborovi Gašparovi stretnúť s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD).


"Pán Gašpar je poradca ministerky vnútra, nie pána premiéra. Neviem, čo má spoločné pán predseda vlády s odvolaním alebo neodvolaním poradcu ministerky vnútra," povedal s tým, že jej vyjadreniu nerozumie. Gašparovo zotrvanie vo funkcii považuje za nepredstaviteľné.

Grendel v utorok nepredložil brannobezpečnostnému výboru požiadavku, aby ministerka vnútra zodpovedala otázky ohľadom Gašpara. Avizoval však, že svoje otázky jej môžu položiť už tento týždeň. "Čo sa týka interpelácie a hodiny otázok, to ešte tento týždeň, keďže sú vo štvrtok na programe. Čo sa týka brannobezpečnostného výboru, priznám sa, neviem teraz presne povedať, kedy bude zvolaný najbližší výbor, na ktorom bude prítomná aj pani ministerka vnútra," ozrejmil.

Liberáli zo SaS v tejto súvislosti žiadajú informovanie verejnosti o tom, čo sa stalo s informáciami, ktoré mal Gašpar získať z policajnej databázy pri lustrovaní Kuciaka. "Žiadame vyšetrovateľa a dozorového prokurátora vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, aby v zmysle Trestného poriadku informovali verejnosť o tom, akej povahy boli informácie, ktoré mal Pavol Vorobjov získavať z policajnej databázy o Jánovi Kuciakovi v prospech vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara," uviedli v reakcii.

Na výzvu reagoval Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) tým, že nebolo skončené prípravné konanie, a preto sa vyjadrovať nebude. "V predmetnej trestnej veci naďalej prebieha vyšetrovanie. Prípravné konanie doposiaľ nebolo skončené, z tohto dôvodu sa nebudeme bližšie vyjadrovať," uviedol prokurátor ÚŠP.