OĽaNO nepodporí novelu zákona o hazardných hrách, ktorú vetoval aj prezident SR
29 | 01 | 2019 I

Novela zákona o hazardných hrách podľa hnutia OĽaNO nedostatočne chráni rodinu, ktorá môže trpieť gamblerstvom. Hnutie preto vyzýva poslancov v parlamente, aby neschválili novelu, ktorú koncom vlaňajška vetoval prezident SR Andrej Kiska a vrátil ju parlamentu ako celok na opätovné prerokovanie.


Poslanci OĽaNO avizovali, že budú na aktuálnej schôdzi hlasovať proti prijatiu novely, aby nebolo prelomené veto prezidenta. "Vláda sa ulakomila na peniaze, ktoré pochádzajú z nešťastia rodín, toto nie je znak sociálneho štátu. Prijatý zákon odmietajú občania, ktorí sa podpisujú pod petíciu, komunálni politici, odmieta ho aj prezident SR, ktorý poukazuje na nedostatočnú ochranu rodín," upozornila poslankyňa hnutia Anna Verešová.

Zároveň je presvedčená, že novela má také nedostatky, ktoré idú proti rodine, mestám, obciam a občanom. Verešová tiež upozornila na to, že v decembri za prijatie tejto novely hlasovali poslanci SNS, ale aj Smeru-SD. "Za hlasovali všetci poslanci SNS, pritom oni sami vlani navrhli takú doložku, aby sa pri každom zákone skúmal vplyv na rodinu, manželstvo a deti. Čo je to za farizejstvo?" vyhlásila Verešová.

OĽaNO preto vyzýva poslancov parlamentu, aby nepodporili tento návrh zákona a neprelomili veto prezidenta. Hnutie má výhrady k liberalizácii online priestoru pri hazardných hrách či nedostatočným kompetenciám miest a obcí pri regulácii hazardu. "Prax ukazuje, že sú tu nedostatky zákona, ktoré keď sa dopracujú, môžu byť omnoho lepší v prospech ochrany rodiny, detí a verejného zdravia," dodal poslanec hnutia Eduard Heger.