Nie je možné, aby sa utajený spis medializoval, tvrdí Pellegrini. Vzápätí reagovalo OĽaNO
29 | 01 | 2019 I Peter Králik, TASR
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval všetkých ústavných činiteľov, advokátov aj média k zdržanlivosti. Povedal to súvislosti s únikmi informácii z vyšetrovacieho spisu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prioritou je podľa neho objasnenie vraždy, pričom kritizoval postup niektorých novinárov a ústavných činiteľov.

"Rešpektujme, že v Slovenskej republike ako demokratickej krajine, v ktorej platí ústava a zákony, bude o vine a nevine rozhodovať polícia, prokuratúra a súdy, nie média a verejnosť," zdôraznil v pondelok po stretnutí s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD), policajným prezidentom Milanom Lučanským a riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) Antonom Šafárikom.

Ako ozrejmil, témou ich rozhovoru bola situácia spojená s vyšetrovaním vraždy novinára. "Čo ma znepokojuje, je procesná stránka, nakoľko z vyšetrovacieho spisu unikajú informácie, ktoré nikto nevie verifikovať a nadobúdajú charakter bulvárnosti či priam politickej manipulácie," tvrdí. Doplnil, že policajný prezident ho na stretnutí upokojil tým, že prijímajú opatrenia na zabránenie ďalším únikom. Pellegrini tvrdí, že on ani ministerka vnútra o nich nemajú špecifické informácie.

Podľa premiéra nie je možné, aby boli výpovede svedkov a utajený spis verejnou mediálnou témou. "Ako predseda vlády musím odmietnuť bulvarizáciu faktov, pretože vytvárame nebezpečný precedens do budúcnosti," uviedol premiér. Doplnil, že v budúcnosti by mohli mať svedkovia rôznych prípadov obavy o svoju bezpečnosť, pretože im zodpovedné orgány takto nevedia garantovať bezpečnosť a anonymitu.

Pellegrini apeloval aj na médiá. "Je to veľmi zlá vizitka pre štát, pre štátne orgány, ale žiaľ je to aj veľmi zlá vizitka pre médiá, od ktorých by som očakával istú mieru zdržanlivosti a citlivosť v narábaní s informáciami," zdôraznil. Upozornil, že niektoré informácie môžu poskytnúť argumenty aj obhajcom obvinených.

Rovnako však apeloval aj na niektorých ústavných činiteľov, ktorí, ako povedal, "takýto počin dokonca schvaľujú, či dokonca k nemu aj priamo vyzývajú". Považuje to za nezodpovedné voči štátu. Vyzdvihol pritom prácu polície a prokuratúry. "Odvádzajú naozaj vysoko profesionálny výkon," povedal.

Ako prvé vzápätí reagovalo na Pellegriniho OĽaNO


OĽaNO kritizuje Pellegriniho za jeho vyjadrenia o únikoch z vyšetrovania Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pellegrini sa podľa hnutia vyrovnal Dankovi, ktorému neprekážalo „rozkradnutie 600 miliónov eur na jeho ministerstve školstva, ale to, že sa ľudia o tom dozvedeli.“

"Premiér Pellegrini tvrdí, že zverejnenie informácie o tom, že bývalý policajný prezident Tibor Gašpar prikázal pár mesiacov pred vraždou lustrovať zavraždeného Jána Kuciaka je len „politická hra, bulvarizácia faktov či politická manipulácia“. Premiér miesto toho, aby na základe tejto mimoriadne závažnej informácie zabezpečil okamžitý odchod Tibora Gašpara z ministerstva vnútra, podporuje svojimi vyhláseniami rozklad štátu a neistotu ľudí, že si aj ich môže mafia kedykoľvek lustrovať v policajných databázach s aktívnou podporou ľudí z vedenia polície", píše sa v stanovisku hnutia OĽaNO.

Záverom tlačovej správy OĽaNO pakovane vyzývaPetra Pellegriniho, aby bezodkladne zariadil odchod podozrivého Tibora G. z ministerstva vnútra. "V prípade, že tak neučiní do najbližšej nedele, zvoláme verejný protest pred Úradom vlády, kde mu túto požiadavku prídu osobne tlmočiť občania SR, ktorým na očiste Slovenska skutočne záleží", uzatvára OĽaNO vo vyhlásení.