Austrálska univerzita testuje neoprén chrániaci pred žraločím uhryznutím
29 | 01 | 2019 I

S cieľom zmierniť následky prípadného žraločieho uhryznutia testuje austrálska Flindersova univerzita nové typy neoprénu pre plavcov. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie predstaviteľov univerzity o tom informovala agentúra AFP.


Na základe štátneho grantu budú vedci testovať nový typ neoprénu s potenciálom výrazne zmierniť následky uhryznutia niekoľkých druhov žraloka vrátane obávaného žraloka modrého (nesprávne nazývaného žralok biely).

Daný materiál by mal výrazne obmedziť rezné a bodné poranenia pri uhryznutí, a teda zmierniť stratu krvi obetí útoku. "Sme si vedomí toho, že (materiál) nezabráni všetkým zraneniam, keďže neochráni pred zlomeninami a pomliaždeninami", vyhlásil na margo projektu profesor Charlie Huveneers. Avšak dodal, že "väčšina úmrtí následkom žraločieho uhryznutia je spôsobená vykrvácaním". Nový materiál by preto mohol značne zvýšiť šance napadnutých osôb na prežitie útoku.

Napriek tomu, že austrálske pláže navštívia každoročne desiatky miliónov návštevníkov, útoky žralokov sú extrémne vzácne. Každý jeden útok je však značne medializovaný a vyvoláva verejné diskusie o bezpečnosti prímorských stredísk.
Podľa dostupných údajov bolo v Austrálii v roku 2018 zaznamenaných 27 útokov žraloka, z čoho iba jeden útok mal smrteľné následky.