Asad: Nové dohody pomôžu Sýrii a Iránu proti "ekonomickej vojne" vedenej Západom
29 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast, TASR

Sýrsky prezident Bašár Asad v utorok vyhlásil, že nové bilaterálne obchodné dohody s Iránom, kľúčovým spojencom Damasku, pomôžu obom krajinám čeliť "ekonomickej vojne", ktorú proti nim vedie Západ. Informovali o tom agentúry AP a AFP.


Asad sa takto vyjadril na stretnutí s iránskym prvým viceprezidentom Eshákom Džahángírím v Damasku deň po tom, ako spojenci uzavreli sériu dohôd vrátane zmluvy o "dlhodobej strategickej hospodárskej spolupráci".

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že obe krajiny podpísali celkovo 11 dohôd a memoránd o porozumení. Ich cieľom je podporiť spoluprácu pri obnove Sýrie po ôsmich rokoch občianskej vojny. Dohody sa týkajú napríklad rozvoja infraštruktúry, boja proti praniu peňazí, no tiež oblastí kultúry, školstva či bytovej výstavby.

"Tieto dohody... pomôžu upevniť odolnosť Sýrie a Iránu proti ekonomickej vojne, ktorú proti nim vedú niektoré západné štáty," citovala z Asadovho vyhlásenia prezidentská kancelária.

Sýrska vláda je vystavená sankciám západných krajín súvisiacich s jej konaním počas občianskej vojny. Irán zasa čelí obnoveným sankciám USA po rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od tzv. jadrovej dohody svetových veľmocí s Teheránom z roku 2015.

Džahángírí podľa agentúry SANA povedal, že Irán pomohol Sýrii v boji proti "terorizmu" a bude pri nej stáť aj v období povojnovej obnovy. Svoju návštevu s veľkou hospodárskou delegáciou v sýrskej metropole označil za "odkaz Sýrčanom a medzinárodnému spoločenstvu".

Irán v priebehu už osemročného konfliktu posiela do Sýrie poradcov i financie na podporu tamojšej vlády.