Ministerstvo financií USA stiahlo sankcie voči trom ruským spoločnostiam
28 | 01 | 2019 I tasr

Washington 28. januára (TASR) - Americké ministerstvo financií stiahlo sankcie uvalené na tri spoločnosti napojené na ruského oligarchu Olega Deripasku. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.


K zrušeniu sankcií, ktoré vláda oznámila ešte v decembri, napokon došlo aj napriek snahe amerického Kongresu zabrániť tomuto kroku. Kongresmani podľa AP tvrdia, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa nie je dostatočne tvrdá voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Ministerstvo financií Spojených štátov v nedeľu oznámilo, že zo svojho sankčného zoznamu vyraďuje hlinikárenský koncern Rusal a dve ďalšie spoločnosti. Dôvodom je skutočnosť, že Deripaskove priame a nepriame akciové podiely v týchto firmách sa znížili. Obe komory amerického Kongresu sa začiatkom januára pokúsili stiahnutie sankcií zablokovať.

Rusal je druhým najväčším výrobcom hliníka na svete. Deripaska mal blízko k Paulovi Manafortovi, bývalému šéfovi predvolebnej kampane súčasného prezidenta Spojených štátov Trumpa.

Vlani v apríli americké ministerstvo financií rozhodlo o uvalení sankcií na Deripasku, Rusal, firmu En+, kľúčového akcionára Rusalu, ako aj ďalšie firmy, v ktorých tento oligarcha vlastní podiely, pričom ako dôvod uviedlo "profitovanie zo škodlivých aktivít Ruska". Oznámenie zasiahlo do podnikania Rusalu a vyvolalo otrasy na trhoch s hliníkom.

Po lobovaní zo strany európskych vlád, najmä írskej, keďže sankcie by mohli v tejto krajine ohroziť 600 pracovných miest, Washington začal rokovania o vyradení Rusalu a En+ z čiernej listiny, ak sa v nich oligarcha vzdá kontrolných podielov a svoje vlastníctvo zredukuje. Deripaska a firmy nakoniec tlaku ustúpili.

Spojené štáty tak rušia najtvrdšie sankcie, aké zaviedli od anexie polostrova Krym Ruskom v roku 2014.