Burkina Faso: Ozbrojenci zaútočili na trhovisku; zahynulo 10 ľudí
28 | 01 | 2019 I tasr

Ouagadougou 28. januára (TASR) - Najmenej desať ľudí neprežilo v nedeľu útok ozbrojencov na trhovisku v severnej časti Burkiny Faso. Informoval o tom v pondelok tamojší minister bezpečnosti Ousseni Compaoré, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra AP.


Približne desiatka ozbrojencov začala podľa neho strieľať do civilistov na trhovisku v obci Sikiré na území provincie Soum. Útok sa odohral v strede dňa, keď bolo trhovisko plné ľudí. Okrem desiatich obetí na životoch si vyžiadal aj dvoch zranených.

Podľa ministra sú okolnosti útoku predmetom vyšetrovania.

Moslimskí extrémisti v poslednom období zintenzívnili svoje útoky v burkinskom regióne Sahel, ktorého súčasťou je aj provincia Soum. Násilie na severe Burkiny Faso sa začalo ešte v roku 2015, odkedy sa rozšírilo aj na východ, do blízkosti hraníc s Togom a Beninom.

Burkinská vláda vyhlásila koncom uplynulého roka výnimočný stav v siedmich z 13 samosprávnych oblastí krajiny po tom, ako pri útoku blízko hranice s Mali zahynulo desať žandárov. Útoky predtým otriasli trikrát aj hlavným mestom Ouagadougou, kde prišlo o život celkove 60 ľudí.