Venezuelské úrady odmietli ultimátum krajín EÚ o predčasných voľbách 
27 | 01 | 2019 I Peter Králik


Venezuelská vláda odmietla ultimátum, ktoré predtým predložili európske krajiny. Oznámil to minister zahraničia Venezuely Jorge Arreas na mimoriadnej schôdzi Bezpečnostnej rady OSN. Zdôraznil, že vedenie Venezuela podporuje iniciatívy Dominikánskej republiky, Mexika, Uruguaja, "všetkých, ktorí sa snažia viesť Venezuelu do dialógu a dosiahnuť dohodu", ale nebudú tolerovať ultimátum, ktoré predložili zahraničné krajiny. Informuje El Universal.


BEZPEČNOSTNÁ RADA OSN: Vasilij Nebenzija obvinil Spojené štáty z pokusu o prevrat vo Venezuele
Stály zástupca Ruska v OSN, Vasilij Nebenzija, na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN nazval americké činy proti Venezuele hrozbou pre svet. "V podstate, v našich očiach, Washington v rozpore so všetkými normami medzinárodného práva vôbec... Čítať ďalej
26 | 01 | 2019 | Peter Králik





Skôr Nemecko, Francúzsko, Španielsko a Spojené kráľovstvo urobili vyhlásenia týkajúce sa situácie vo Venezuele. Oznámili, že sú pripravení uznať Juan Guaida za dočasného prezidenta Bolívarovskej republiky, ak nebudú do osem dní naplánované žiadne voľby.


PRÁVE TERAZ: EÚ vyzvala na nové prezidentské voľby vo Venezuele
Európska únia požaduje čo najrýchlejšie konanie slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb vo Venezuele a vytvorenie vlády, ktorá skutočne reprezentuje vôľu občanov tejto juhoamerickej krajiny. Uvádza sa to vo vyhlásení,... Čítať ďalej
26 | 01 | 2019 | Peter Králik, TASR

 
"Európa nám dáva osem dní za čo? Odkiaľ ste dostali, že môžete uložiť termíny alebo ultimátum suverénnym ľuďom? Nikto nemá právo navrhnúť konečné termíny pre nás alebo povedať, či usporiadať voľby, alebo nie. Rozhodnutia budú robiť len Venezuelčania - vláda a opozícia, ktorí spolu sedia na rokovacom stole, " povedal Arreas (citovaný El Universal ).






Poznamenal tiež, že vedenie Venezuely je pripravené na dialóg s administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa, ale všetky pokusy o nadviazanie kontaktu sú "zablokované americkou stranou".


Venezuela pozastavila nariadenie o vyhostení diplomatov USA
Venezuelská vláda ustúpila od nariadenia, ktoré dávalo zamestnancom veľvyslanectva Spojených štátov 72 hodín na to, aby odišli z juhoamerickej krajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra AP. Čítať ďalej
27 | 01 | 2019 | TASR

Venezuelský prezident Nicolas Maduro komentoval prejav ministra. Poznamenal, že minister zahraničia bol schopný "jasne" poskytnúť pravdivé informácie o situácii v krajine celému svetu. "Slová Jorge Arreasy sú slová ministra zahraničných vecí slobodného a zvrchovaného národa, ktorý nikdy nebude podliehať rozmarom a plánom akéhokoľvek impéria. Venezuela energicky, jasne a úctivo povedala svoju pravdu celému svetu. Aj naďalej vyhráme! ", napísal  Maduro na Twitteri .



Pripomeňme, že 23. januára sa vyhlásil vedúci venezuelskej opozície Juan Guaido za dočasného pôsobiaceho prezidenta. Bol podporovaný Spojenými štátmi a väčšinou západných krajín. Nicolas Maduro uistil, že neopustí svoju funkciu až do skončenia jeho termínu v roku 2025. Neskôr Juan Guaido povedal, že voľby vo Venezuele musia prejsť do šesť až deväť mesiacov alebo skôr. Opätovne zdôraznil, že nie je pripravený na rokovania s Nicolasom Maduro, pretože podľa jeho názoru sa úrady snažia získať čas.