Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen: USA jednajú s EÚ ako so svojou kolóniou
27 | 01 | 2019 I Alex Adamecký

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen uviedol, že EÚ má dvoch hlavných nepriateľov - Rusko a Spojené štáty, oznámil Der Standard.



Podľa jeho názoru Washington jedná s krajinami EÚ, rovnako ako so svojou kolóniou. Príkladom bolo stiahnutie USA jadrovej dohody s Iránom a tlak, ktorý americká strana vyvíja na "Nord Stream - 2". Preto sa podľa Van der Bellena musí EÚ konečne stáť na celosvetovej scéne oveľa nezávislejšia.

Presne povedané, len 12 z 35 oficiálnych návštev rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena bolo v zámorí, napísal Der Standard. Zvyšných 23 návštev bolo podľa jeho vlastných slov "na druhej strane našej vlasti - Európskej únie".

Minulý piatok Van der Bellen poznamenal, že posilnenie EÚ spolu s ochranou životného prostredia a budovaním ekonomických väzieb bolo jedným z hlavných cieľov prezidentskej cesty.

Ako denník uviedol, napriek skutočnosti, že po referende z roku 2016 Brexit Van der Bellen zaznamenáva rastúci dôveru v EÚ vo zvyšku členských krajín, všade sa skrývajú odporcovia únie. Konkrétne ide o Rusko a Spojené štáty.

Rakúsky prezident je presvedčený, že títo aj iní čakajú na oslabenie EÚ. Podľa neho "vláda USA rokuje s EÚ a krajinami ako s kolóniami". Ako príklad takého konania uvádza Van der Bellen rozpory ohľadom jadrovej dohody s Iránom a výstavby plynovodu "Nord Stream 2".

Van der Bellen presviedča odstupujúceho predsedu Európskej komisie Jean-Claude Junckera, že EÚ by mala stanoviť ako cieľ - konečne sa stať nezávislou vo svetovej politike.

Podľa rakúskeho prezidenta sa Európska únia môže správať omnoho sebavedomejšie v oblasti zahraničnej politiky, pretože je jedným z troch najväčších ekonomických blokov na svete.




"V zahraničí sme teraz posudzovaní nielen umením a kultúrou, ale aj našimi podnikmi a našou úlohu neutrálnych sprostredkovateľov," citoval Der Standard Van der Bellena.