Komentár Jany Teleki: Dankova snaha znásilniť Ústavu SR je vizitkou jeho právneho diletantizmu
27 | 01 | 2019 I

Bulvárne definované grilovanie kandidátov na sudcu Ústavného súdu skončilo schválením kandidatúry väčšiny a neschválením jediného uchádzača, u ktorého chýba verdikt: „ schválený“.


Podľa zákona č. 314/2018 Z. z. , Zákona o Ústavnom súde SR konkrétne v § 15 ods. (2) písm. c) má uchádzač splniť okrem veku, trvalého pobytu, občianstva má predložiť podľa bodu 2. Dosiahnuté vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa a podľa bodu 3. doklady, z ktorých vyplýva, že“ uchádzač o funkciu sudcu ústavného súdu je najmenej 15 rokov činný v právnickom povolaní“. Zdá sa, že je to jednoduché a zrozumiteľné. Kto tieto podmienky nespĺňa, nemôže byť zaradený medzi kandidátov. Ústavný výbor rozhodol v pomere hlasov 6 ku 6 tak, že nevyslovil jednoznačný verdikt k uchádzačovi Ficovi. Nepovedal a neschválil výrok výboru o tom, že Fico spĺňa podmienku uvedenú v § 15 ods. (2) písm. c) bod 3.

Kľučkovanie Róberta Fica s novinovými článkami, ktorými chce zaplátať chýbajúcich 1,5 možno 3 roky odbornej právnej praxe oproti ostatným uchádzačom, ktorí vo všetkých otázkach zákona túto formálnu a nutnú podmienku spĺňali je diskriminačné voči nim. Nikto Ficove kariérne a politické aktivity a funkcie nespochybňuje, ale hovoríme o niečom inom.

 

SaS: A. Danko sa dopustil trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia
Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) sa podľa liberálov v súvislosti s Luciou Ďuriš Nicholsonovou (SaS) dopustil trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Čítať ďalej
27 | 01 | 2019 | TASR


 
Oprávnenosť a spôsobilosť

Predstavte si, že máte štandardný vodičský preukaz a chcete sadnúť za volant autobusu, žeriavu alebo silného motocykla. Jednoducho nespĺňate podmienku, zbytočne budete argumentovať tým, že máte 30 rokov vodičských skúseností bez nehody a najazdených 10 miliónov kilometrov. Ak nemáte atestáciu druhého stupňa ako lekár, nemôžete robiť množstvo lekárskych odborných úkonov, aj keby ste ich vykonať možno vedeli. Ak nemáte previerku NBU, nemôžete prísť do styku s utajovanými skutočnosťami. Ak nie ste bezúhonný a nemáte čistý register trestov, nemôžete pomýšľať o niektorých štátnych funkciách, o hmotnej zodpovednosti v niektorých profesiách, o zbrojnom preukaze a podobne, A takto by sme mohli ísť naprieč celým občianskym životom a pravidlami demokracie, ktoré sa vykonávajú zákonmi a predpismi.

Komentár Jany TELEKI: QUO VADIS Tibor Gašpar ?
Informácie o prepojení Tibora Gašpara na takzvané závadové osoby boli podsúvané médiám bezprostredne od jeho nástupu na pozíciu riaditeľa odboru boja proti korupcii. Avšak o zakrývaní trestnej činnosti osôb z podsvetia Gašparom a jeho blízkymi... Čítať ďalej
26 | 01 | 2019 | Jana Teleki


 
Stavovská autorita

Predstavte si, že podľa odseku (1) § 15 niektorá kompetentná organizácia nepreverí svojho kandidáta. To sa z dôvodu profesijnej hrdosti a reputácie nestane. Výnimkou poslancov Národnej rady za SMER, ktorí podľa písmena s) Róberta Fica navrhli. Tu začína problém, ktorý mali servilne prelúskať a pretlačiť cez výbor a počas schválenia kandidátov zvládnuť členovia výboru. Nezvládli, pretože neschválili Róberta Fica.

Fico mal povinnosť vierohodne a kvalitatívne a parametricky rovnakou autoritou ako ostatní uchádzači predložiť doklady o svojej minimálne 15-ročnej odbornej právnickej praxe. Funkcia predsedu strany a predsedu vlády nie je právnickou praxou a rovnako ju nie je možné akceptovať ani pre funkciu sudcu ústavného súdu, podobne ako post ministerky zdravotníctva napríklad na splnenie medicínskej atestácie druhého stupňa a podobne.

Fico hodil žetón do mašinérie a rozhýbal všetky svoje páky. O tom ako Róbert Mádej ako odkojenec Fica, SMERU a ich konšpiračných spôsobov sa snaží vec uhladiť, netreba hovoriť. Po prehratom boji sa snaží byť generálom, ktorý zvráti výsledok táraním a hľadaním riešenia.

Komentár Jany Teleki: Arogantnému Ficovi uniklo, že komisia rozhoduje o ňom, nie on o komisii...
Historická budova Národnej rady si naozaj pamätá možné - nemožné. Búrlivé obdobie roku 1848, keď sa začalo formovať naše národné vedomie, oduševnené prejavy členov VPN, vznik Slovenskej republiky, ale aj slávnostné schválenie Ústavy SR. Zvolané... Čítať ďalej
25 | 01 | 2019


 
Do hry vstupuje Danko z pozície Predsedu parlamentu

Štandardným listom vyzýva Kresáka, aby vo veci konali alebo znovu konali, kým nebude zrozumiteľný výsledok. Ak lekár vykoná amputovanie končatiny, alebo vyoperovanie iného orgánu , tak od neho nie je možné žiadať, aby operáciu zopakoval. Podľa Dankovej teórie áno, aj keď teória odporuje fyzickým zákonom. Dankova požiadavka odporuje Ústavným kompetenciám výboru, ktorý má neopakovateľným a jedinečným rozhodovacím úkonom podľa Ústavy SR vykonať výber kandidátov podľa § 15 a vysloviť názor, ktorí kandidáti spĺňajú podmienku na schvaľovanie v Národnej Rade Slovenskej republiky. V trestnom práve existujú tiež jedinečné a neopakovateľné úkony ako procesné inštitúäty, napríklad: ohliadka miesto činu, rekognícia, konfrontácia. Nikto si nedovolí ich výsledok spochybniť a už vôbec nie zopakovať. Výberové konanie v tomto volebnom období ústavných sudcov prebehlo korektne voči všetkým kandidátom podľa rovnakých pravidiel. Ficom predložené doklady viedli výbor k záveru, že nespĺňa podmienku kandidáta a nebol schválený ako kandidát. Vznikol výsledok ako inštitucionálne jedinečný a neopakovateľný záver.

Dankova snaha znásilniť Ústavu je opäť vizitkou jeho právneho diletantizmu alebo neprekonateľnej sebeckej ambície, ktorú nadradil nestrannosti a profesionalite Predsedu Národnej Rady SR?

Zabudol vari, že aj predseda národnej rady je viazaný Ústavou SR a musí ju rešpektovať?

JUDr. Danko sa rozhodol nad rámec Ústavy dosiahnuť revíziu rozhodnutia Výboru a  znovu prilepiť amputovanú končatinu a rozhodnúť opäť o tom, či sa bude amputovať alebo nie. Pán Danko s tou najväčšou drzosťou zneužil svoje postavenie na vyslovenie tejto požiadavky napriek tomu, že výsledok rokovania výboru poznal, len preto, že sa mu nepáčil.

V relácii o 5 minút 12 v STV Mádej naznačil, že sa chystá vyhovieť Dankovej výzve nie pre zákonnosť požiadavky, ale kvôli autorite a procesnosti požiadavky Andreja Danku. Zákon to neumožňuje. Zasadnutie výboru opakovaným spôsobom porušuje zásadu jedinečnosti a neopakovateľnosti rozhodnutí, ktoré boli vydané.

Opakovať celý výberový proces je priamym porušením zákona o Ústavnom súde Slovenskej republike. Pokiaľ by výbor rozhodoval iba o Ficovi, diskriminoval by ostatných uchádzačov. Uvidíme, či uhladená salónna argumentácia Mádeja prežije hnev poslancov.

A. Danko: Matovičovi mandát nikto neberie, treba však vylepšiť...
Bratislava 27. januára (TASR) - Predseda NR SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko v diskusnej politickej relácii povedal, že na najbližšej parlamentnej schôdzi by mali poslanci hlasovať o odobratí mandátu poslanca Igora Matoviča. Čítať ďalej
27 | 01 | 2019 | tasr


 
Tempus Fugit - čas beží.

Ficova ambícia počíta s najrôznejšími scenármi. Tým, že bude paralizovať výber kandidátov na predloženie Kiskovi, kalkulovaním s rôznymi verziami v osobe nového prezidenta ako aj rozhodnutím budúceho prezidenta ,ako aj voľbu sudcov Ústavného súdu riešiť iným spôsobom a inokedy, keď pre neho bude v parlamentnom hlasovaní vydupaná cesta cez obštrukcie a porušovania procesných pravidiel a jurisdikcie Výboru , či Dankových kompetencií. Začína obdobie obštrukcií, konšpirácii tak, aby parlament nestihol vybrať 18 kandidátov, hlavne ak by sa matematika podpory v NR mala odvíjať od zoznamu kandidátov bez Fica.

Pozrime sa však na samotného Fica a jeho vôľu. Jednoznačne podľa §15 ods. (2) písm. c) bod 4. a 5., musel písomne prehlásiť, že sa vzdá všetkých kolíznych funkcií vo verejnom živote a v politike, čiže až takú cenu má pre Fica pozícia ústavného sudcu a momentálne padá na jednoduchých počtoch o tom, či 13,5 je menej ako 15, alebo viac. Fico zhorel na banalite, pri ktorej ani nečakal odpor alebo neprerazenie odporu vo výbore, ktorému predsedal Mádej.

Vyzerá to tak, že mu zostáva rehoľa politika a poslanca, ktorý si musí stanoviť iné formy a cesty k moci, bez ktorej nemôže žiť. Ako vyhoretý politik skutočne potrebuje 12 rokov meditácie v zlatej klietke na Ústavnom súde a to ideálne s politicky vhodnými ďalšími kandidátmi. Tak by strhol k sebe pozíciu šedej eminencie, ovládal Ústavný súd a vlastne všetky prípady porušovania práv a zákonnosti, ktorých sa dopúšťajú súdy, štátne orgány, ale aj národná rada.

Čaká nás verejná konfrontácia medzi Dankovým diletantizmom, Mádejovou servilitou, Ficovou koaličnou inváziou v parlamente  s konfrontáciou verejnej mienky, či opozície, ktorá sa snaží poukazovať na nezákonnosti, sústrediť pozornosť na kvalitný výber a odporučenie kandidátov a brániť sa odvádzaniu pozornosti Ficovou amputovanou právnou praxou.