VIEME PRVÍ: Bank of England odmietla vydať zlato za 1,2 miliardy venezuelskej vláde na nátlak USA
27 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

The Bank of England  odmietla prezidentovi Venezuely Nicolasovi Madurovi žiadosť o vydanie zlata v hodnote 1,2 miliardy dolárov, informuje agentúra Bloomberg, citujúc anonymné informované zdroje oboznámené s prípadom.  Je to len časť všetkých devízových rezerv Centrálnej banky Venezuely, ktoré agentúra odhaduje na 8 miliárd dolárov. Nie je známe, kde sú zostávajúce finančné prostriedky, poznamenáva Bloomberg.


Podľa jedného z agentúrnych zdrojov bolo rozhodnutie nevydať Madurovi zlaté rezervy z Bank of England pod tlakom amerických úradníkov, vrátane štátneho tajomníka Mika Pompea a amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona. Washington sa pokúša presmerovať zahraničný majetok Venezuely vodcovi opozície Juanovi Guaidovi, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny, píše agentúra.


Guaido sám nazval rozhodnutie Bank of England oko ochranu majetku Venezuely.




"Nebudeme umožňovať viac zneužívania a spreneveru peňazí určených na jedlo, lieky a budúcnosť našich detí," napísal politik na Twitteri.



V stredu 23. januára zložil 35-ročný predseda Národného zhromaždenia Venezuely Juan Guaido prísahu a vyhlásil sa za dočasného prezidenta. Guaida podporili orgány USA, Kanady, Brazílie, Argentíny, Kolumbie, Čile, Peru a ďalších krajín. V sobotu štyri európske krajiny - Španielsko, Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo - vyhlásili, že Guaida budú uznávať za prezidenta, ak  voľby vo Venezuele nebudú oznámené do ôsmich dní. Maduro, ktorý odmietol odstúpiť, dostal podporu od Turecka, Ruska, Mexika a Bolívie.


V sobotu denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroj hlásil, že Guaido pred vyhlasením sa za dočasného prezidenta Venezuely hovoril po telefóne s americkým viceprezidentom Mikom Pence. Americký úradník podľa novín sľúbil Guaidovi, že Spojené štáty ho podporia, ak sa vyhlási za prezidenta namiesto Nicolasa Madura.