Pápež: Odsúdiť každého prisťahovalca ako hrozbu bolo nezmyselné
26 | 01 | 2019 I TASR
Odsudzovať každého prisťahovalca ako hrozbu pre spoločnosť bolo podľa piatkového vyhlásenia pápeža Františka v Paname "nezmyselné". Pápež sa takto vyjadril po tom, ako viedol slávnosť pre tisícky mladých pútnikov počas celosvetového stretnutia katolíckej mládeže v hlavnom meste Panama. Informovala o tom agentúra AFP.

Cirkev chcela podľa Františkových slov podporiť kultúru, ktorá "víta, chráni, podporuje a integruje, ktorá nestigmatizuje, a nepodieľa sa na nezmyselnom a nezodpovednom odsúdení každého prisťahovalca ako hrozby pre spoločnosť".

V rámci svojho prejavu pred veľkým zástupom mladých ľudí v panamskom parku pápež taktiež prosil za životné prostredie pošliapané pod "nohami s pohŕdaním a zúrivosťou bezdôvodnej konzumácie".

Dodal, že spoločnosť vo všeobecnosti "stratila schopnosť plakať a cítiť s utrpením". Namiesto solidarity od "bohatej spoločnosti" sa mnohí stretli s odmietaním, smútkom a utrpením "a boli odčlenení a považovaní za zodpovedných za všetky choroby spoločnosti".

Pápež pricestoval na návštevu Panamy v stredu popoludní miestneho času a zúčastní sa tam na 34. Svetových dňoch mládeže (SDM) organizovaných katolíckou cirkvou. Šesťdňová apoštolská cesta potrvá do 28. januára, keď sa pápež vráti do Ríma.

Podľa servera Vatican News je táto návšteva v poradí 26. cestou pápeža Františka mimo hraníc Talianska. Okrem oficiálneho sprievodu s ním do Panamy vycestovalo aj niekoľko desiatok novinárov.

Na SDM v Paname sa očakáva približne 200.000 účastníkov, medzi ktorými má byť aj vyše 200 Slovákov.