P.Pellegrini odmieta, že sa nepodarilo pretlačiť projekt 8x8
26 | 01 | 2019 I tasr

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) odmietol, že by kabinet zastavil projekt nákupu bojových vozidiel 8x8. Ako povedal v relácii RTVS Sobotné dialógy, chce vyvrátiť tvrdenia, že sa niečo nepodarilo pretlačiť do programu rokovania vlády alebo že vláda projekt odmietla.


"Na bezpečnostnej rade sme otvorili projekt predĺženia ochrany vzdušného priestoru terajšími Migmi a zároveň sme sa dohodli, že nebudeme ešte rokovať o nákupe obrnených transportérov 8x8, pretože ešte treba doladiť všetky stanoviská," ozrejmil. Projekt chcú ešte prerokovať aj na koaličnej rade. Ak sa ukáže, že môžeme mať dobrý produkt za dobrú cenu, netreba z toho podľa neho robiť politiku.

Na otázky v oblasti zabezpečenia vzdušného priestoru odpovedal, že sme si opäť "nechali vnútiť tému, ktorú niekto vymyslel a nám ju vložil na stôl". To, že sa zabezpečí údržba lietadiel, ktoré sú vlastníctvom slovenskej armády, považuje za logické. Doplnil, že požiadali rezort obrany o spresnenie analýzy možností.

Ak výsledky analýz rezortu obrany preukážu, že je tu aj lacnejšie riešenie, ktoré podľa neho neohrozí napríklad zamestnanosť na Sliači, pristúpia k nemu. "Budeme sa rozhodovať na základe faktov," zdôraznil s tým, že sa treba pýtať odborníkov, nie politikov.

Rusko podľa neho nie je definované ako hrozba pri predĺžení abonentskej zmluvy a údržbe lietadiel Migov. Myslí si, že ešte bude priestor rokovať s koaličnými partnermi v bezpečnostnej rade, a dúfa, že sa podarí túto otázku vyriešiť ešte v tomto volebnom období.