Neriadený brexit zníži výkon írskej ekonomiky tento rok o 4 percentuálne body
25 | 01 | 2019 I

Dublin 25. januára (TASR) - Írska centrálna banka v piatok varovala, že neriadený brexit bez dohody by mohol znížiť výkon írskej ekonomiky len v prvom roku až o 4 percentuálne body. A za 10 rokov by ho mohol zredukovať o 6 percentuálnych bodov.


V prípade "najhoršieho možného scenára" brexitu, ktorý banka predstavila spolu s oficiálnou prognózou na rok 2019, by došlo ku kolapsu dopytu po írskych produktoch v Británii, zatiaľ čo nové oslabenie libry by negatívne ovplyvnilo konkurencieschopnosť írskych vývozcov, uviedla banka.

Írske hospodárstvo patrí od roku 2014 medzi najrýchlejšie rastúce v Európe. Banka však vo svojom najnovšom kvartálnom bulletine zverejnila aktualizovanú analýzu dôsledkov brexitu bez dohody pre írske hospodárstvo. Británia by mala vystúpiť z Európskej únie (EÚ) 29. marca.

Podľa írskej banky by mal neriadený brexit "materiálne a okamžité ekonomické dôsledky". Analýza naznačuje, že by mohol v roku 2019 znížiť tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Írska na približne 1,5 %.

Uviedla tiež, že írska ekonomika sa v tomto roku vyhne ešte väčším problémom len vďaka tomu, že jej rast by mal zostať silný v prvých troch mesiacoch roka.
V dlhšom časovom horizonte 10 rokov by brexit bez dohody podľa analýzy mohol znížiť HDP Írska o približne 6 percentuálnych bodov.

"Neriadený brexit má potenciál podstatne zmeniť cestu írskej ekonomiky v krátkodobom aj strednodobom horizonte, s výraznou a trvalou stratou produkcie," povedal Mark Cassidy, riaditeľ oddelenia ekonomiky a štatistiky v centrálnej banke.

Oficiálne prognózy írskej banky vychádzajú z predpokladu, že Británia opustí EÚ po dohode, čo by zahŕňalo prechodné obdobie, ktoré by pomohlo minimalizovať dôsledky pre firmy.
V takom prípade centrálna banka vo svojej prognóze počíta s tým, že írske hospodárstvo bude naďalej rásť pomerne silným tempom. V tomto roku mu predpovedá expanziu o 4,4 % a v roku 2020 o 3,6 %.

Predpokladá tiež, že nezamestnanosť klesne na 4,9 % v roku 2019 a na 4,7 % v roku 2020 zo 16 % v roku 2012, keď bolo Írsko v polovici trojročného záchranného plánu.