Komentár Jany Teleki: Arogantnému Ficovi uniklo, že komisia rozhoduje o ňom, nie on o komisii...
25 | 01 | 2019 I

Historická budova Národnej rady si naozaj pamätá možné - nemožné. Búrlivé obdobie roku 1848, keď sa začalo formovať naše národné vedomie, oduševnené prejavy členov VPN, vznik Slovenskej republiky, ale aj slávnostné schválenie Ústavy SR. Zvolané vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov do tejto budovy samo o sebe naznačuje určitú vážnosť a pátos, ktorým by sa mali uchádzači, poslanci, ale aj prítomná poslanecká verejnosť aspoň trochu riadiť.


Pozornosť od štandardných kandidátov samozrejme odpútal bulvár a mienkotvorné média naháňaním informácií o tom, či Fico príde, kde sa momentálne nachádza. Oveľa neskôr priniesli detailné informácie o znížení autority tejto komisie, duchu budovy a najmä absolútnej neúcte, arogancii a povyšovaní, ktorými pristupoval Fico k svojej novej hračke.

O servilnosti komisie voči Ficovi a o odbornosti voči ostatným uchádzačom sa veľmi ťažko hovorí, nakoľko mali vyberať vhodných kandidátov do inštitúcie s najvážnejšou právnickou autoritou na Slovensku. Niektorí poslanci si čítali noviny, na notebookoch prezerali odľahčené témy a z času na čas položili nejakú otázku smerujúcu zdanlivo na odhalenie charakteru, myslenia a spoločenského hodnotového rebríčka uchádzača. Skôr výnimočne položili „odbornú“ právnu otázku k Istanbulskej zmluve a k iným medzným právnym udalostiam.

V súčasnosti väčšina občanov vie, čo znamená uchádzať sa o nejaké zamestnanie alebo funkciu. Rovnaké podmienky a otázky mali byť pre všetkých uchádzačov, aby bolo možné na základe čoho porovnávať a posúdiť ich kvalitu a prednosti. V tomto prípade to bola len ilúzia. Jediným porovnateľným kritériom bola snáď iba právna reputácia a kvalita právnickej praxe uchádzača. Potom nasledovali nie celkom pochopiteľné otázky o názoroch na manželstvo ľudí rovnakého pohlavia a iné z hľadiska náplne sudcu ústavného sudcu dosť marginálne otázky, pretože otázkami k neexistujúcej právnej úprave a podobných iných otázok sa skôr demonštrovali osobné záujmy poslancov.

Komentár Johna F. Harrisa: Elity v Davose sa boja tobogánu, ktorý smeruje do pekla
Svetoví "víťazi" vo Švajčiarsku si nie sú istí, či zvládnu aj naďalej diktovať svetu. Populistické hnutia po celom svete, ľavica a pravica so sebou nesúhlasia v detailoch, ale sú zajedno v jednej myšlienke: Politické a ekonomické elity, ktoré... Čítať ďalej
25 | 01 | 2019 | John F. Harris


V bežnom živote každého záujemcu na pracovnú pozíciu posúdia podľa jeho osobného a odborného životopisu pred pozvaním na rozhovor. Oboznámeniu pred vypočutím sa komisia vyhla zákonným spôsobom, keď návrh kandidátov prebiehal pod autorizovaným režimom navrhovateľov. To však neznamená, že samotné vypočutie malo mať prízemný priebeh s nefundovanými otázkami. Aká otázka taká odpoveď.

Bez akejkoľvek kritiky a nespravodlivosti je potrebné povedať, že každý kandidát sa mohol prezentovať aj sám, spontánne, v duchu svojej osobnostnej a odbornej dispozície.

Niekde v pozadí, ale duneli tamtamy ohlasujúce príchod poloboha, neomylného génia a najvýznamnejšieho politika akého nám demokracia dala. Jeho bohorovnosť a teatrálnosť, udržiavanie nepochopiteľného odstupu a odmeranosti vyvolávali dojem, že si treba pred ním kľaknúť a vypočuť jeho božské slová. Skutočnosť od toho nebola ďaleko, teda aspoň zo zorného uhla Róberta Fica malo byť jasné každému poslancovi hneď ako sa posadil oproti predsedovi komisie, ktorý je produktom strany Smer a Ficovým Aavatarom, čím bolo dané akými protokolárnymi postupmi bude vypočúvanie prebiehať.

Žiadne upozornenie, že má odpovedať priamo na priamu otázku, že nemá kádrovať poslancov a kvalifikovať ich otázky, žiadne poučenie, že sa nachádza pred formálnou autoritou, ktorá rozhoduje o tom, koho komisia odporučí a koho nie na post ústavného sudcu. Žiadna prirodzená,formálna a ani neformálna úcta k funkcii, o ktorú sa Fico uchádzal.

Čo znamená pre JUDr. Fica byť ústavným sudcom?

Príležitosť, ktorá sa naskytne raz za 12 rokov a ktorú treba využiť? Oddych v zlatej klietke, v ktorej sa možno podarí vytvoriť personálne zloženie, kde ako šedá eminencia bude rozhodovať práve on? Nebuďme naivní. Fico prišiel na vypočutie s vedomím, že ho Kiska na post ústavného sudcu nevymenuje.Ficove úvahy, že ak Pán Boh dá a prezidentom bude Šefčovič, on bude predsedom súdu, prípadne aspoň členom kolégia, sú na hony vzdialené od reality. JUDr. Fico sa nestane ústavným sudcom. Podľa zákona predsedu aj podpredsedu súdu menuje prezident a  matematika a sedliacky rozum hovorí, že sudcovia budú vymenovaní súčasným prezidentom Kiskom.Fico túto matematiku ovláda a vie, že akýkoľvek jeho prejav pred komisiou bude z hľadiska kandidatúry zbytočný a musí sa prejaviť.

Europoslanci rokovali o daňových únikoch v SR. Spomedzi firiem je v Európe škandál Nike
Poslanci Európskeho parlamentu z výboru TAX3 pre finančnú trestnú činnosť, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňové úniky vo štvrtok diskutovali o problémoch s finančnými podvodmi a daňovými únikmi na Slovensku, na ktoré upozorňoval Ján Kuciak. S... Čítať ďalej
25 | 01 | 2019 | Michal Šumichrast


Rozhodol sa túto príležitosť využiť inak. Hrou na urazeného, s ktorým niekto manipuluje, je k nemu nespravodlivý a neférový chcel ukázať, že pocta byť vybraným za ústavného sudcu, nie je poctou pre neho, ale pre komisiu. Kádroval komisiu, vylučoval a komentoval otázky a uchýlil sa k politickému prejavu a mentorovaniu prítomných, aby dal najavo, kto je on.Aby videli poloboha, stojaceho nad všetkým a nad všetkými a ktorého treba brať vážne, ak nie v tejto, aspoň v budúcnosti.Predsa on vie najlepšie ako môže dopadnúť hlasovanie o návrhoch na výber kandidátov, tak načo to divadlo.Fico využil príležitosť predviesť sa pri najnevhodnejšej príležitosti, demaskoval sám seba takého, aký skutočne je. Niet presnejšej charakteristiky najnevhodnejšieho kandidáta ako predviedol.

Šeliga z iniciatívy "Za Slušné Slovensko" sa pustil do Fica. Vraj je advokátom nelegálne
"Bol Robert Fico zapísaný do zoznamu advokátov legálne, resp. v súlade s vtedy platným právnym poriadkom?" Kladie si na svojom facebookovom profile otázku aktivista známy z bratislavských protestov iniciatívy Za Slušné Slovensko. Čítať ďalej
25 | 01 | 2019 | Michaela Melišková


Arogantný, bohorovný, nehumánny, neskromný a neúctivý vyhoretý politik Fico chce byť sudcom Ústavného súdu Slovenskej republiky?

Fico nielenže odbornosťou a právnou reputáciou zaostáva voči zvyšným kandidátom, ale nemá ani morálne a osobnostné predpoklady, bez ktorých nikdy nebude vedieť preferovať princíp ústavnosti a záujmu spoločnosti nad svojimi vlastnými záujmami a hodnotami.

Pán Fico,

venujte sa tomu, čo vás najviac uspokojuje. Politike, konšpiráciám, podporovaniu vašich oligarchov a mecenášov, ale zabudnite na niečo, čo je väčšine ľudí v tomto štáte ešte ako tak posvätné. Zabudnite na vaše ambície byť sudcom Ústavného súdu Slovenskej republiky.