Most nevylučuje, že zahlasuje za Fica na Ústavnom súde
25 | 01 | 2019 I Michaela Melišková
O politickej dohode na kandidátoch na ústavných sudcov začnú koaličné strany rokovať od budúceho týždňa. Most-Híd nevylučuje, že zahlasuje aj za predsedu Smeru Roberta Fica.Informácie priniesol denník SME.

Vypočúvaním ďalších 14 kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR pokračovalo vo štvrtok rokovanie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR. Zo 40 uchádzačov sa pred výborom predstavilo 14.

Kandidátka na ústavnú sudkyňu Lucia Kurilovská je za registrované partnerstvá, tiež je presvedčená, že žena má mať právo v plnej miere rozhodovať o svojom tele, a nie je zástankyňou eutanázie. Na ústavnom súde chce chrániť najmä základné práva a slobody ľudí a bola by rada, keby sa ústavný súd viac otvoril ľuďom. Hovorila o tom na štvrtkovom vypočúvaní v ústavnoprávnom parlamentnom výbore.

Kandidátka na ústavnú sudkyňu Martina Jánošíková nemá tiež problém s otázkou registrovaných partnerstiev a do určitej miery ani s adopciou detí pármi rovnakého pohlavia. K výchove detí týmito pármi podľa jej slov aj tak dochádza.

Jánošíková tiež uviedla, že dokáže odolávať tlakom. Na otázku o potrebe zmien na Ústavnom súde (ÚS) SR odpovedala, že by napríklad bolo dobré zrýchliť zverejňovanie rozhodnutí ÚS. Jánošíková si zároveň nemyslí, že by mala byť vyvodzovaná individuálna zodpovednosť za rozhodovanie ústavných sudcov. Kandidátka si vie predstaviť aj istý legitímny zásah do práva na slobodu prejavu. Je podľa nej totiž na mieste, aby štát riešil šírenie nepravdivých informácií.


Samotný Fico ešte v stredu na vypočúvaní kandidátov povedal, že najlepšie by bolo dosiahnuť politickú dohodu aj s prezidentom Andrejom Kiskom.




"V opačnom prípade bude tento proces mimoriadne náročný," povedal.

Niektorí opoziční poslanci, napríklad nezaradený Miroslav Beblavý či Alojz Baránik z SaS v tom vidia vyhrážku, že ak nebude zvolený Fico, nebude zvolený nikto.

Špekulácie, čo Fico myslel pod politickou dohodou, predsedu Mosta Bélu Bugára vraj udivujú.

"Vždy, aj v minulosti pri hocijakej osobe, o ktorej sme hlasovali v Národnej rade, musela byť nejaká dohoda. Nemusí byť len vtedy, keď vládnete sami," hovorí.