Výbor NRSR pokračuje vo vypočúvaní kandidátov na sudcov ÚS, príde ich 14
24 | 01 | 2019 I

Bratislava 24. januára (TASR) - Vypočúvaním ďalších 14 kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR pokračuje vo štvrtok rokovanie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR. Zo 40 uchádzačov sa pred výborom predstaví 14.



Hovoriť o sebe budú postupne Martina Jánošíková, Kajetán Kičura, Karol Kovács, riaditeľka Centra právnej pomoci Eva Kováčechová, poslanec NR SR Peter Kresák, Štefan Kseňák, Lucia Kurilovská, Miloš Maďar, Pavol Malich, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Peter Molnár a štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner. Kresák je aj členom ústavnoprávneho výboru, na jeho aktuálnom rokovaní sa však nezúčastňuje vzhľadom na svoju kandidatúru. Nechce hodnotiť svojich protikandidátov.

Híring sa začal v stredu (23.1.), kedy poslanci vypočuli prvých 12 kandidátov. Plán bol 13, ale kandidátka Eva Fulcová neprišla pre zdravotné problémy, predstavila sa listom. Zo 40 uchádzačov je úlohou poslancov zvoliť 18 kandidátov na sudcovský post. Prezident SR Andrej Kiska z nich následne vymenuje deväť sudcov.