V.Remišová: Vyzývame ministerku vnútra, aby konala a nepodporovala rozklad polície
24 | 01 | 2019 I Peter Králik, TASR
Dnešné správy o tom, že vysokopostavený policajt zisťoval na pokyn bývalého policajného prezidenta informácie o zavraždenom Jánovi Kuciakovi len niekoľko mesiacov pred jeho vraždou sú mimoriadne znepokojujúce. Podľa informácií z médií mal byť Tibor Gašpar spriaznený s nitrianskym oligarchom a majiteľom SBS Bonul, kde sa na firemnom večierku zúčastnil aj bývalý premiér Fico. Syn majiteľa Bonulu sa zas mal podľa medializovaných informácií stretávať s Marianom Kočnerom a na jeho pokyn zisťovať informácie údajne od policajtoch o osobách, ktoré chcel dať Marian Kočner sledovať.

"Dlhodobo upozorňujeme na prepojenia polície a rôznych záujmových skupín. Ukázalo sa, že bolo správne, že sme požadovali odstúpenie bývalého policajného riaditeľa Tibora Gašpara z vedenia polície. Informácie, ktoré vyšli na povrch svedčia o systéme vzájomného krytia, či dokonca spolupráce policajtov, politikov, prokurátorov a pochybných podnikateľov, ktorí dlhé roky beztrestne rozkladajú štát a systém spravodlivosti na Slovensku," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Veronika Remišová.

Remišová upozornila, že ak polícia a prokuratúra chce zachrániť zvyšky dôvery občanov, je čas aj vo vlastných radoch nekompromisne vyšetrovať a stíhať všetkých, ktorí prekročili alebo zneužili svoju právomoc. "Polícia a prokuratúra sa musí začať neodkladne zaoberať vážnymi podozreniami, že v súvislosti s kauzami, ktorým sa venoval zavraždený Ján Kuciak, ako aj sledovaním jeho osoby mohlo dochádzať k súčinnosti viacerých vysokopostavených osôb z prostredia polície aj biznisu," dodáva Remišová.

Remišová zároveň vyzvala ministerku vnútra Denisu Sakovú na vyvodenie zodpovednosti a zbavenie funkcie bývalého policajného prezidenta Gašpara, ktorý v súčasnosti pôsobí na ministerstve vnútra. „Je neprípustné, aby bývalý policajný prezident Tibor Gašpar zastával akúkoľvek funkciu na Ministerstve vnútra v čase, keď sa vychádzajú na povrch podozrenia o spôsobe fungovania elitných policajných dôstojníkov pod jeho vedením.

To platí aj pre bývalého policajného funkcionára Krajmera, ktorý na ministerstve po odchode z polície dostal vedúcu funkciu. Preto vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby urobila okamžité opatrenia vedúce k tomu, aby tieto osoby minimálne do vyšetrenia všetkých podozrení zo svojich postov odišli."