Komentár Jany TELEKI: Prečo je Harabin v súdnych sporoch vždy úspešný?
24 | 01 | 2019 I Jana TELEKI

Propagandou a demagógiou sa médiá opätovne pokúšajú vyrobiť z Harabina nepriateľa štátu...


S veľkým pobúrením nám zvestovali niektoré média správu o tom, že Harabin opäť vyhral súdny spor so štátom a prispejeme mu sumou 70 tisíc eur aj s úrokmi.

Nepochybujem o tom, že Harabin by mohol každý deň rad radom podávať žaloby na ochranu osobnosti voči médiám za texty, ktoré o ňom zverejňujú. Pri diletantizme hraničiacom často s hlúposťou novinárov, by žaloby na ochranu osobnosti mohol mať ako hlavné povolanie. Zrejme to, ale aj jemu príde morbídne a stanovil si hranicu, na ktorú pre podstatu hlúposti zverejnených informácii sa nedá ani reagovať.

Žaloby proti štátu sú vždy špecifické, pretože sú založené na vážnom pochybení štátneho orgánu, ktorý v mene štátu postupoval nezákonne, prípadne vydal nezákonné rozhodnutie a privodil občanovi ujmu.

Popri vzletných novinárskych vyjadreniach na kauzy posledných dní, v úzadí sa objavila informácia o tom, že Harabin opäť uspel žalobou voči štátu. JUDr. Harabin žaloval ministerstvo spravodlivosti za svoj nezákonný postih, keď na základe odmietnutia nezákonnej kontroly mu boli vykonané zrážky zo mzdy. Keďže na krátenie mzdy nebol zákonný dôvod JUDr. Harabin podal žalobu a žiadal naspäť peniaze, ktoré mu boli na základe nezákonného rozhodnutia zrazené z jeho mzdy.Postih za to inkriminované obdobie predstavuje sumu priznanú mu súdom. Tvrdenia o tom, že sa mu všetci poskladáme je klišé, ktorým sa niekto pokúša pár týždňov pred prezidentskými voľbami zo Štefana Harabina opäť raz vyrobiť takmer triedneho nepriateľa.

Na mzdy všetkých sudcov sa cez schválený rozpočet štátu skladáme všetci občania. Sudcovia menovaní do funkcie prezidentom majú svoje zmluvy ako štátni zamestnanci a podľa predpisov majú stanovenú výšku mzdy.V prípade Harabina došlo k postihnutiu na základe nezákonného rozhodnutia ministerky Žitňanskej, pre porušenie povinnosti tým, že neposkytol súčinnosť kontrole ministerstva financií.To by však bola dlhá a právne veľmi špeciálna téma, podstatné je, že takýto postup je vymedzený radom kompetenčných a rozpočtových pravidiel a vykonanie kontroly nie je také jednoduché, ako si to Mikloš predstavoval. Jednoduché nie je ani postihnutie Harabina, v duchu predstáv JUDr. Žitňanskej, čoho dôkazom je posledné rozhodnutie súdu.

Harabin napadol rozhodnutie o jeho postihu skrátením mzdy, po niekoľkých rokoch trpezlivého čakania súd dospel k záveru, že nebol zákonný dôvod na skrátenie jeho mzdy a štát mu mzdu musí doplatiť aj s úrokmi.

Novinárska povrchnosť alebo účelová zlomyseľnosť?

Tvrdiť, že Harabin vysúdil náhradu škody a privyrobil 70 tisíc je vážna stupídnosť, nakoľko žaloval štát o doplatok mzdy za odvedenú prácu. Moment, ktorý médiá akosi odsunuli do úzadia. Ktorýkoľvek zamestnanec postihnutý skrátením mzdy zo strany zamestnávateľa, v prípade, že mu bola mzda skrátená nezákonnemá právo sa brániť pred súdom. Pri kúsku korektnosti je potrebné povedať, že Harabin  pred súdom dokázal, že mzda mu bola skrátená nezákonne a z tohto dôvodu ju štát musí súhrnne vyplatiť.

Harabin vie vyhodnotiť a rozlíšiť podstatné a nepodstatné, pravdu a lož a hlavne právo a neprávo.

Nikdy nedá vyjadrenie, ktoré by mohlo byť akokoľvek napadnuté a nikdy nepodá žalobu, ktorá nie je dôkazne a právne absolútne jasná. Po slovensky: súdi sa za to, v čom má jednoznačne pravdu.

Dostať do svojho senátu Harabinovu žalobu znamená pre každého sudcu nočnú moru na strane jednej a úľavu na strane druhej. Nočnú moru pre prípad, ak sa sudca rozhodne s Harabinom právne polemizovať a snažiť vysvetliť právne názory po svojom, cez Harabina jednoducho neprejde. Úľavu preto, lebo žaloba, dôkazy a právna argumentácia Harabina vyzlečie žalovaného donaha.Štát nemá protiargumenty a nemá právne kvalifikovanú obhajobu. V tom sú Harabinove žaloby jedinečné a v tom sa líšia od prípadu ostatných občanov, ktorí nemôžu na svoju stranu postaviť žiadneho právnika s jeho odbornosťou a kvalitou.

Harabin je chodiaci právny lexikon judikátov, výkladov zákona a príklad kognitívneho chápania všetkých súvislostí a jasného výkladu každého paragrafu. Nepotrebuje sa pripravovať, pozerať do poznámok, kričať a trieskať po stole, že má pravdu. Vyslovuje názory s takou presnosťou a účinnosťou, že ich sudca môže rovno citovať do odôvodňujúcej časti rozsudku.V kategórii pojmov je Harabin a jeho meno tak vážna reputácia, že žiadny sudca si nemôže dovoliť ísť s ním do polemiky, konfrontácie alebo do konca predvádzania sa, že poznajú právo lepšie ako Harabin.Pre mnohých novinárov je jednoduchšie tárať o korupcii, ovplyvňovaní kolegov, ako vidieť v Harabinovi prirodzenú právnu autoritu s referenciami, aké nemá možno žiadny iný sudca na Slovensku.

Fakt, že Harabin ako jediný sudca vloguje, verejne sa vyjadruje a neuteká z pojednávacej miestnosti so zakrytou tvárou, je ďalším argumentom na pochopenie jeho charizmy a otvorenosti, ktorým prezentuje, že má záujem o veci verejné a jeho predstava o vzoroch správania sudcu sa značne odlišuje od zažitého stereotypu, ktorý zostáva v anonymite z množstva iných dôvodov.

Preto sa dívam na jeho kauzy voči štátu a médiam s pochopením a prajem každému, aby okrem toho, že má pravdu, vedel si zabezpečiť tak kvalifikované právne zastupovanie a takú reputáciu právneho zástupcu, ako to dokáže Harabin. Ale v tom, že sa to ľuďom nedarí netreba hľadať chybu v Harabinovi, ale v kvalite právnikov...