Počas Francúzsko-nemeckého dňa podpíšu Merkelová a Macron novú zmluvu
21 | 01 | 2019 I

Berlín/Paríž 21. januára (TASR) - Prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron a kancelárka Nemeckej spolkovej republiky Angela Merkelová podpíšu 22. januára v Aachene novú Zmluvu o francúzsko-nemeckej spolupráci a integrácii. Slávnostný akt podpisu sa uskutoční v Korunovačnej sále Radnice mesta Aachen. Na 22. januára pripadá Francúzsko-nemecký deň. Informovali o tom portál francúzskeho prezidentského paláca a vlády Nemeckej spolkovej republiky.



Aachenská zmluva bude vychádzať z Elyzejskej zmluvy z roku 1963, ktorá výraznou mierou prispela k historickému zmiereniu medzi Francúzskom a Nemeckom. Zameraná bude na nový cieľ zvýšenej konvergencie medzi oboma krajinami s tým, aby sa pripravili na nové výzvy, ktorým Paríž aj Berlín budú čeliť v 21. storočí, uviedol portál Elyzejského paláca.

Aachenská zmluva podľa tohto zdroja posilní už aj tak úzke vzťahy medzi Francúzskom a Nemeckom v takých oblastiach, akými sú ekonomická politika, zahraničná a bezpečnostná politika, vzdelávanie a kultúra, výskum a technológie a ochrana ovzdušia a životného prostredia, ako aj v oblasti prihraničnej spolupráce a medzi občianskymi spoločnosťami.

Obe krajiny sa zacielia aj na prehĺbenie spoločného záväzku v prospech bezpečnosti a prosperity svojich občanov v rámci suverénnejšej zjednotenej a demokratickej Európe.
Francúzsko-nemecký deň umožňuje najmä školám a vzdelávacím inštitúciám vo Francúzsku a Nemecku každý rok pripomenúť si jazyk a kultúru partnerskej krajiny. Dátum Francúzsko-nemeckého dňa, 22. január, vybrali v Paríži a Berlíne v roku 2003 pri príležitosti 40. výročia podpísania Elyzejskej zmluvy so zámerom zakoreniť vo francúzskej i nemeckej spoločnosti zmierenie prostredníctvom kultúry, jazyka a vzájomnej výmeny žiakov.

Francúzsko-nemecký deň sa stal prostriedkom na lepšie spoznávanie druhej krajiny, ponúka lepšiu prezentáciu francúzsko-nemeckých vzťahov a informuje najmä žiakov a ich rodiny o výmenných programoch a možnostiach stretnutí, štúdia či zamestnania v susednom štáte: Francúzom v Nemecku a naopak. Tento deň zároveň prispieva a podporuje vyučovanie jazyka susednej krajiny.

Medzi aktivity, ktoré môžu školské zariadenia v jednej či druhej krajine žiakom a študentom ponúknuť, patria napríklad olympiády, koncerty, divadelné a iné predstavenia, prednášky, alebo aj čítanie literatúry.

Elyzejskú zmluvu podpísali 22. januára 1963 francúzsky prezident Charles de Gaulle a nemecký spolkový kancelár Konrad Adenauer v Elyzejskom paláci v Paríži s cieľom dosiahnuť zmierenie a vzájomnú spoluprácu oboch krajín. Text zmluvy je stručný a hutný, jeho obsah je takmer revolučný: Nemecko a Francúzsko sa zaviazali viac či menej "dospieť v najvyššej možnej miere k podobnému postoju" vo všetkých dôležitých ekonomických, politických a kultúrnych otázkach.