M. Lajčák: Slovensko by si zaslúžilo mať Maroša Šefčoviča za prezidenta
21 | 01 | 2019 I

Bratislava 21. januára (TASR) - Slovensko by si zaslúžilo mať Maroša Šefčoviča za prezidenta. Myslí si to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý vo videu na sociálnej sieti vyjadril Šefčovičovi podporu. Ten si ju váži.



"Maroša Šefčoviča poznám veľmi dlho a veľmi dobre. Je to skvelý profesionál, ktorý tvrdo pracuje a je veľmi inteligentný. Je logické, že je v Európe a vo svete známy a rešpektovaný. Je to človek s veľkým srdcom, ktorý nikdy nikoho nepodrazil. Veľmi mu držím palce," uviedol Lajčák.

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič oznámil v piatok (18.1.), že ide kandidovať za prezidenta SR v marcových voľbách. Ponuku mu dal Smer-SD a avizoval mu podporu. Šefčovič si dôveru Smeru-SD váži, zdôrazňuje ale, že nie je členom Smeru-SD. Bude sa však opierať aj o jeho podporu, aj finančnú v kampani. Šefčovič vyhlásil, že sa vie správať nezávisle.

Slovensko podľa neho potrebuje dobrého a nadstraníckeho prezidenta a celospoločenský zmier, o ktorý sa tento prezident pričiní. Šefčovič chce byť ako prezident čo najbližšie k ľuďom, hovorí o potrebe zlepšení v zdravotníctve, školstve a sociálnych veciach. Modernizácia by mala mať podľa neho silný sociálny rozmer. Hovorí tiež o potrebe boja s korupciou a zdôrazňuje, že bude garantom ukotvenia Slovenska v Európskej únii.

Voľby prezidenta SR sa budú konať 16. marca. V prípade nezvolenia hlavy štátu v prvom kole, sa uskutoční druhé, ktoré sa bude konať 30. marca.