Komentár Tylera Durdena: Spamätajte sa! Reaguje Rusko na Trumpove vesmírne vojny
21 | 01 | 2019 I Tyler Durden, ZeroHedge (preklad Alex Adamecký)

Trumpov pokus o naviazanie na Reaganov "Star Wars" program, ktorý má byť zameraný na vesmír ako "ďalšie bojové pole", neostal bez odozvy.


Moskva reagovala napomenutím - nový projekt "US Missile Defense Review (MDR)" nazvala "otvorenou konfrontáciou" a hrozbou pre globálu stabilitu a mier.

Washingtonská stratégia protiraketovej obrany by mohla obnoviť zbrojenie oboch strán ako za Studenej vojny - tak to vníma Rusko. Ruský minister zahraničných vecí v piatok obvinil Biely dom z toho, že sa chce ozbrojiť vo vesmíre počas toho, ako rušia obmedzenia vo vývoji vesmírnych technológii.

Tým sa myslia obmedzenia, ktoré boli podpísané v roku 1987 vo forme zmluvy oboma krajinami - názov tejto zmluvy je "Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF)".

Prezident Trump minulý štvrtok v Pentagone potvrdil, že "Sme zaviazaní zriadiť program protiraketovej obrany, ktorý ochráni každé mesto v Spojených štátoch a nebudeme o tom s nikým vyjednávať."

Ruský minister zahraničných vecí reagoval vyhlásením: "Chceli by sme podotknúť, že tá istá logika bola v minulosti prvotným bodom v zbrojení raketami, ktoré dohnali svet na pokraj skázy už viacero krát."

Vo vyhlásení sa tiež spomína, že bezpečnostní stratégovia Spojených štátov "sa rozhodli vstúpiť do tej istej rieky, s predvídateľnými dôsledkami". Tým narážal na situáciu počas studenej vojny v minulom storočí.
Trump a taktiež MDR volajú po investíciach pre "nové technológie", ktoré majú byť zamerané na vesmírne odpaľovacie senzory, ktoré by koordinovali protivzdušné rakety nachádzajúce sa na zemi. Cieľom je "ochrániť každého občana miest Spojených štátov".

Prezident taktiež povedal, že Spojené štáty musia "uznať, že vesmír je nová bojová sféra, kde budú mať vedúcu pozíciu Spojené štáty." Ďalej sľúbil, že to bude hrať "veľmi, veľmi veľkú rolu" v obrane Spojených štátov.

"Môj nadchádzajúci rozpočet investuje do vesmírnej ochrannej raketovej vrstvy. Je to nová technológia. V konečnom dôsledku to bude veľmi, veľmi veľká časť našej ochrany a pravdaže aj ofenzívy. Zabezpečíme, že nepriateľské rakety nenájdu pokoja na Zemi ani na oblohe. Toto je smer, ktorým sa uberám,"povedal Trump.

Moskva reagovala tým, že tento plán "prakticky dáva zelenú rozmiestneniu bojových elementov vo vesmíre",čo by znamenalo "neodvratný závod v zbrojení vo vesmíre, čo by malo najhoršie dôsledky pre medzinárodnú bezpečnosť a stabilitu."

V reakcii sa taktiež spomína, aby sa Washington "spamätal" a zanevrel na reštart programu "Star Wars", ktorý začal ešte za éry Raeganovej administratívy. Výsledkom by bol presný opak svetového mieru a stability, keďže akékoľvek zbrojenie o vesmíre by znamenalo "tvrdú ranu pre medzinárodnú stabilitu, ktorá sa už aj tak rúca vďaka nezodpovedným činom Washingtonu." Vyhlásene sa zakončilo touto vetou - "Samozrejme, v tomto scénári nevyhráva nikto."

Reakcie Moskvy rezonujú práve pre to, že Pentagon špecificky nazval Rusko potencionálnou hrozbou, špeciálne ich hypersonické rakety.

V MDR sa píše: "Štáty porušujúce medzinárodné právo stále vyvíjajú nové raketové technológie, práve preto bude hrať vesmír dôležitú rolu v podpore protiraketovej ochrany. Rusko a Čína vyvíjajú pokročilé rakety, ktoré sa pohybujú v nezvyčajných rýchlostiach a majú nepredvídateľnú dráhu letu, ktoré viac než potrápia existujúce ochranné systémy. Využitie vesmíru poskytne lepšiu pozíciu pre protiraketovú ochranu. Bude efektívnejšia a schopná sa prispôsobiť známym aj neznámym hrozbám. Ministerstvo obrany podstúpi preskúšanie týchto konceptov a technológii pre vesmírnu obranu. Cieľom je odhadnúť technologický a operačný potenciál základní vo vesmíre vo vyvíjajúcom sa bezpečtnostnom prostredí."

Bude zaujímavé sledovať rozsah reakcii z Kremľu, keďže aj ich vyhlásenia a technológie naberajú na obrátkach. Toto všetko sa deje počas toho, ako chce Washington odstúpiť od zmluvy INF a Trump tlačí na svojich spojencov v NATO, aby dávali viac peňazí do svojho obranného rozpočtu.

Medzitým sa jeden z bývalých vysoko postavených úradníkov, ktorí sa venovali obrane, vyjadril pre televíziu RT, že "militarizácia vesmíru je neodvratná"- možno tým naznačoval to, že Moskva je pripravená odpovedať Trumpovi na výzvu ochrániť domovinu "kdekoľvek a kedykoľvek".