TÝŽDEŇ OČAMI JOZEFA HRABINU: Hviezdne vojny, Šefčovič, Brexit a Zsuzsová s Glváčom
20 | 01 | 2019 I Peter Králik
AmerickýprezidentDonaldTrumptento týždeň pri návštevePentagonu zverejnilmodernizovanústratégiuprotiraketovejobrany,ktorej súčasťou je ajplánrozmiestneniaobranných prostriedkovpriamonaobežnejdráhe.Novéprostriedkykozmickejobranymajúpomôcť lepšiečeliťhrozbámiránskychaseverokórejskýchrakietanovýchmodernýchzbraníRuskaaČíny. Oprášil tak starý projekt Hviezdnych vojen. Ako reálne sú jeho zámery?


Trumpove hviezdne vojny nie sú žiadnou novinkou. Počas Studenej vojny, v roku 1983, tento projekt rozbehla administratíva Ronalda Reagana pod názvom Iniciatíva Strategickej Obrany. Po dekáde bol projekt prakticky pozastavený, kvôli nedostatočnému pokroku v technológiách. Súčasné hviezdne vojny sú veľmi pravdepodobne odpoveďou na novú generáciu balistických systémov Ruska, ktorú predstavil Vladimír Putin pred Vianocami. Problém rakiet dosahujúcich 10 násobok rýchlosti zvuku, meniacich trajektóriu za letu, či dokonca cieľ je v ich zachytení a eliminácii. Hviezdne vojny riešia práve tento problém, keď kombináciou zbraní a navigácie umiestnených na orbite a na zemi, by mali byť schopné včas zachytiť a zneškodniť raketový útok nepriateľa.

Maroš Šefčovič oznámil  tento týždeň kandidatúru, zdá sa že napokon hra Smeru s Lajčákom vyšla, ak tak možno nazvať to niekoľko mesačné zahmlievanie pred verejnosťou ohľadne ich kandidáta na prezidenta...

Maroš Šefčovič je druhou voľbou smeru po Miroslavovi Lajčákovi. Tak trochu záhadná kompromitácia ministra zahraničných vecí, na téme migrácie zrejme oklieštila jeho volebný potenciál v konzervatívnom tábore. Maroš Šefčovič je tak ako Miroslav Lajčák skúsený diplomat a v zahraničí je rešpektovaný. Zaujímavé bude sledovať ako sa popasuje so známosťou/popularitou u mimo-mestského, konzervatívneho voliča, keďže sa jedná skôr o človeka známeho v odborných kruhoch. Každopádne, stávkové kancelárie ho okamžite zaradili na druhé miesto za Roberta Mistríka a pred Štefana Harabina, čo jasne hovorí o tom, že sa jedná o horúceho favorita na druhé kolo.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu prijali legislatívny návrh, podľa ktorého by v budúcnosti vlády členských štátov Európskej únie, ktoré budú zasahovať do nezávislosti súdnictva alebo nebudú bojovať proti podvodom a korupcii, mohli stratiť prístup k fondom EÚ. Dá sa to vnímať ako bič na krajiny V4?


EÚ má dlhodobo problém „zošikovať“ si krajiny do jednej línie a prinútiť ich správať sa jednotne. Nájsť finančný mechanizmus, ktorý by ich motivoval prostredníctvom odnímania eurofondov je zrejme najjednoduchší spôsob ako to urobiť. Návrh má dve roviny. Kým v jednej je nutné uznať, že eurofondy často končia úplne inde ako sú určené a teda, dávajú samotnému návrhu relatívny význam. Druhým je ideologický „bič“ na krajiny ako Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a zrejme Slovensko, kedy sa veľmi zjednodušene rozprávame o snahe zasahovať do politických procesov vo vnútri členských krajín prostredníctvom finančnej motivácie.

Posuňme sa k ďalšej téme uplynulého týždňa a tou je bezpochyby Brexit. Obyčajný pozorovateľ sa v pozíciach britskej politickej scény začína strácať...


Téma Brexitu je hlavne témou vnútro-politického boja vo Veľkej Británii. Momentálne Labouristi hrajú o čas. Tvrdý Brexit bude znamenať porážku pre Mayovú, no pre Labouristov bude víťazstvo, keď Mayová nebude schopná priviezť Britániu k žiadnemu Brexitu. V takom prípade bude Corbyn môcť spochybniť jej mandát a pravdepodobne to bude znamenať jeho víťazstvo v nadchádzajúcich voľbách, s veľkou pravdepodobnosťou predčasných.

Nedá sa na záver obísť najčerstvejší "mediálny škandál", a tým je komunikácia Glváč - Zsuzsová, dá sa to vôbec komentovať bez toho, aby sa skĺzlo do bulváru?

Na úvod si zakonšpirujem. Vyzerá to tak, že Zsuzsová bola diskreditačným arzenálom Mariána Kočnera, ktorý mu mal zaistiť slobodu pri prípadných problémoch so zákonom. Teraz sa to sama snaží využiť vo svoj prospech. Je zaujímavé, že umelá „kráska“ učarovala politikom naprieč celým spektrom od SAS, cez Smer až po Daniela Lipšica, zástupcu Kuciakovcov a Kušnírovcov. Samozrejme, jedná sa o flirtovanie cez internet, prípadne stretnutia. Avšak, pokiaľ nie je preukázateľná spojitosť zainteresovaných politikov s kriminálnou činnosťou pani Zsuzsovej, tak majú tieto smiešne konverzácie dopad jedine na ich manželstvá.