Peter Králik: V utorok vznikne de facto Francúzsko-Nemecký superštát, zmluva sa pripravovala tajne
20 | 01 | 2019 I TASR
Francúzske ministerstvo zahraničia zverejnilo zmluvu, ktorá vznikala prakticky v utajení. Jej obsah je natoľko prekvapivý, že celý jej režim prípravy prebiehal v utajení. Nie toto nie je začiatok scenára akčného filmu, ale realita, ktorá uzrelo svetlo sveta na stránkach francúzskeho ministerstva.

Zmluva, ktorú podpíšu nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok v nemeckom Aachene, zakladá de facto francuzsko-nemecký superštát a demaskuje to o čom hovorili mnohí kritici väčšinového hlasovania v Európskej rade. Na zmluvu upozornil český portál ECHO24.





Podľa Echa24 sa v zmluve o francúzsko-nemeckej kooperácii z Aachenu sa hovorí napríklad o jednotnom vystupovaní v zahraničnej aj obrannej politike oboch krajín a koordináciu jednotných postojov v otázkach EÚ či NATO. Z celkového vyznenia zmluvy vyplýva, že súčasná integrácia Európskej únie je pre Nemecko a Francúzsko príliš pomalá, vytvorili si tak preto svoju verziu "superrýchlostnej" integrácie.

Komentár Braňa Jaďuďa: Snaha EÚ odobrať eurofondy pre "právny štát" skončí protiprávne
Európsky parlament vo štvrtok na záver štvordňového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu schválil návrh zmraziť platby z rozpočtu Európskej únie členským krajinám, ktoré nerešpektujú zásady právneho štátu. Opatrenie, ktoré je zamýšľané ako ochrana... Čítať ďalej
19 | 01 | 2019 | Branislav Jaďuď


K podpisu zmluvy má dôjsť v utorok 22. januára, čo je aj dátum 56. výročia uzavretia takzvanej Elyzejskom zmluvy, ktorá upevňovala spoluprácu medzi Francúzskom a vtedajším západným Nemeckom. V nadväznosti na túto historickú zmluvu má dôjsť k tesnej kooperácii a integráciu oboch krajín. V zmluve sa hovorí o jednote v otázkach obrany pred vnútornými i vonkajšími hrozbami, zaväzujú sa k spoločnej obrane v prípade napadnutia jedného zo štátov alebo na konzultáciu akéhokoľvek dôležitého rozhodnutia, ktoré by mohlo ovplyvniť spoločné ciele a "konať jednotne vo všetkých prípadoch, kde to bude možné ".

Majú vzniknúť tiež spoločné francúzsko-nemecké rady, ktoré budú koordinovať spoločný postup oboch krajín. Spoločná "francúzsko-nemecká vláda" sa má schádzať najmenej trikrát za rok, ale v prípade potreby by mali mať ministri druhej krajiny možnosť zúčastniť sa rokovania. Okrem spomínaného spoločného postupu v obrane štátov má ísť aj o koordináciu vývozu zbraní, prepojenie obranného priemyslu alebo výrobu vojenskej techniky, pokračuje český portál vo vymenovávaní oblastí v ktorých sa Francúzsko a Nemecko prepoja.

EP navrhuje siahnuť na eurofondy krajinám porušujúcim zásady právneho štátu
Brusel/Štrasburg 17. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu prijali legislatívny návrh, podľa ktorého by v budúcnosti vlády členských štátov Európskej únie, ktoré budú zasahovať do nezávislosti súdnictva alebo... Čítať ďalej
17 | 01 | 2019 | tasr


Prioritou francúzsko-nemeckej diplomacie sa má podľa zmluvy aj to, aby sa Nemecko stalo stálym členom Bezpečnostnej rady OSN. To by úplne prevrátilo doterajšiu podobu BR, kde medzi stálych členov vždy patrilo iba päť víťazných mocností druhej svetovej vojny (ZSSR nahradilo po jeho rozpade Rusko).

Ďalej zmluva uvádza, že budú oba štáty "vzájomne konzultovať na všetkých úrovniach" svoj postoj pred každým dôležitým hlasovaním v Európskej únii, aby "našli spoločnú pozíciu a zhodli sa na zladení ministerských výstupov". Ďalej "koordinujú transpozíciu zákonov EÚ do tých národných".

Oba štáty sa tiež zaväzujú k prehĺbeniu svojej ekonomickej spolupráce za účelom vytvorenia francúzsko-nemeckej hospodárskej zóny so spoločnými pravidlami.

Zo zmluvy tiež vyplýva, že sa oba štáty zaväzujú k výučbe jazykov v pohraničných oblastiach, aby tak v pohraničí žilo dvojjazyčné obyvateľstvo. To však vyvoláva negatívne asociácie u časti francúzskej spoločnosti kvôli spomienkam na odtrhnutie Alsaska a Lotrinska po prehre Francúzska v prusko-francúzskej vojne roku 1871.

"Zmluva, ktorá má byť podpísaná v nemeckom Aachene (francúzsky Aix-la-Chapelle), je aj kvôli plánovanému dátumu podpísania prirovnávaná k takzvanej Elyzejskom zmluve. Tú podpísali v roku 1963 kancelár Spolkovej republiky Nemecko Konrad Adenauer s francúzskym prezidentom Charlesom de Gaullom. V zmluve sa zaväzovali k užšej spolupráci vo všetkých oblastiach. V preambule súčasnej zmluvy sa potom píše, že je zmluva otvorená k prístupu aj ďalším stranám", uzavtvára Echo24.