Chronológia vzťahov s Ruskom počas dvoch rokov Donalda Trumpa
20 | 01 | 2019 I tasr

20. januára 2019 - Donald Trump zložil 20. januára 2017 slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 45. prezidentom Spojených štátov amerických. V nedeľu 20. januára tak uplynú dva roky od jeho nástupu do funkcie. Pri príležitosti polovice jeho funkčného obdobia TASR prináša prehľad jeho krokov v oblasti vzťahov s Ruskom a vyšetrovania podozrení, že Rusko zasahovalo do Trumpovej kampane a do volieb.

20. januára 2017 - Americké policajné orgány a tajné služby preverujú, či ľudia v bezprostrednom okolí novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa mali kontakty s ruskými vládnymi úradníkmi. Medzi prešetrovanými je údajne aj bývalý šéf Trumpovej predvolebnej kampane Paul Manafort, ktorý pôsobil aj ako poradca zosadeného ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

28. januára 2017- Telefonát amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruským lídrom Vladimirom Putinom bol "významným začiatočným krokom" v zlepšovaní vzťahu medzi Moskvou a Washingtonom. Vyhlásil to Biely dom po telefonickom rozhovore oboch prezidentov.

14. februára 2017 - Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, generál vo výslužbe Michael Flynn, odstúpil zo svojej funkcie. Vo funkcii ho dočasne nahradí 72-ročný generálporučík Keith Kellogg. Flynn sa dostal pod tlak kvôli svojim kontaktom s ruskou vládou.

10. mája 2017 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa vo Washingtone stretol so svojím rezortným kolegom Rexom Tillersonom a tiež s prezidentom USA Donaldom Trumpom. Lídri diskutovali aj o Ukrajine, pričom Trump v tejto súvislosti zdôraznil zodpovednosť Ruska za úplnú implementáciu mierovej dohody z Minska. Vyslovil tiež túžbu po zlepšení vzťahov USA s Ruskom.

18. mája 2017 - Americký rezort spravodlivosti vymenoval bývalého šéfa FBI Roberta Muellera za špeciálneho prokurátora, ktorý začal viesť nezávislé vyšetrovanie údajnej interferencie Ruska do prezidentských volieb v USA, ako aj možnú kolaboráciu medzi Moskvou a volebným tímom Donalda Trumpa.

8. júna 2017 - Nemám nijaké pochybnosti o tom, že Rusko zasahovalo do priebehu amerických prezidentských volieb v roku 2016, uviedol vo svojej výpovedi pod prísahou pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb bývalý riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

7. júla 2017 - Ruský prezident Vladimir Putin po skončení prvej schôdzky so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom v Hamburgu uviedol, že témou ich rozhovoru bola situácia na Ukrajine, v Sýrii, boj proti terorizmu a počítačovej kriminalite a kybernetická bezpečnosť. Ruský prezident Putin počas ubezpečil Trumpa o tom, že Moskva nijako nezasahovala do vlaňajších prezidentských volieb v USA.

30. júla 2017 - Ruský prezident Putin oznámil, že krajinu musí opustiť 755 amerických diplomatov. Išlo o reakciu Kremľa na nové sankcie voči Moskve, ktoré schválil Kongres. "Čakali sme dosť dlho na pozitívne zmeny (v postoji Washingtonu voči Moskve) a dúfali sme, že situácia sa zmení. Podľa mňa musíme dať najavo, že veci nenecháme len tak," uviedol Putin.

2. augusta 2017 - Americký prezident Donald Trump potvrdil, že podpísal návrh zákona o nových sankciách voči Rusku, Severnej Kórei a Iránu, obsahujúci aj tvrdé finančné postihy voči Moskve. Bezprostredne po svojom podpise ho však kritizoval, pričom uviedol, že má závažné nedostatky.

30. októbra 2017 - Paula Manaforta, bývalého šéfa volebnej kampane Donalda Trumpa, pustili po zložení kaucie vo výške desať miliónov dolárov do domácej väzby. Trumpovho bývalého obchodného partnera Ricka Gatesa prepustili na kauciu päť miliónov dolárov. Manafort i Gates vypovedali pred federálnym sudcom, obvinili ich v 12 bodoch obžaloby okrem iného zo sprisahania, prania špinavých peňazí a falošných alebo zavádzajúcich výpovedí.


31. októbra 2017 - Pokusy Ruska ovplyvniť prostredníctvom internetu kampaň pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016 boli zrejme oveľa rozsiahlejšie, než sa predpokladalo. Len sociálna sieť Facebook predpokladá, že v rokoch 2015-2017 mohlo až 126 miliónov používateľov v USA prísť do kontaktu s politickými komentármi, správami a ďalším obsahom pochádzajúcim z ruských zdrojov


1. decembra 2017 - Bývalý poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Flynn sa pred súdom priznal k nepravdivej výpovedi pre americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ohľadom rozhovorov s ruským veľvyslancom.


17. januára 2018 - Bývalý hlavný stratég Bieleho domu a niekdajší šéf predvolebnej kampane Donalda Trumpa Stephen Bannon vypovedal pred výborom americkej Snemovne reprezentantov na kontrolu tajných služieb, ktorý skúma podozrenia, že Trumpov volebný štáb mal v čase kampane pred prezidentskými voľbami v USA kontakty s Ruskom.


20. marca 2018 - Generálny riaditeľ britskej firmy Cambridge Analytica Alexander Nix povedal v rozhovore, ktorý tajne nahrala a v utorok odvysielala britská spravodajská televízia Channel 4, že jeho spoločnosť zohrala hlavnú úlohu pri zabezpečení tesného víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA v roku 2016.


26. marca 2018 - Spojené štáty sa rozhodli vyhostiť 60 ruských diplomatov a zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii.

12. apríla 2018 - Dezignovaný americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo avizoval tvrdšiu líniu voči Rusku. Tvrdí, že Moskva naďalej koná "agresívne", čo jej podľa neho umožnili aj roky zhovievavej politiky Spojených štátov.

8. júna 2018 - Americký prezident Donald Trump vyzval na opätovné prijatie Ruska do skupiny priemyselne najvyspelejších štátov sveta G7.

16. júla 2018 - Spojené štáty a Rusko musia nájsť spôsoby, ako spolupracovať s cieľom sledovať spoločné záujmy. Vyhlásil to Donald Trump po rokovaniach s Vladimirom Putinom na spoločnej schôdzke v Helsinkách. Podľa Trumpa je produktívny dialóg medzi USA a Ruskom dobrý pre obe krajiny a "pre celý svet". Trump uviedol, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom nikdy neboli horšie, to sa však približne pred štyrmi hodinami zmenilo.

17. júla 2018 - Vzťahy medzi USA a Ruskom sa výrazne zlepšili, vyhlásil americký prezident Donald Trump a zdôraznil, že uznáva závery amerických spravodajských služieb o zasahovaní Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

4. septembra 2018 - Paul Manafort, bývalý šéf volebnej kampane prezidenta USA Donalda Trumpa, sa v priznal k dvom trestným činom, a to v rámci uzavretia dohody o spolupráci s prokuratúrou. Ani jeden z prípadov sa však netýka údajného ruského zasahovania do prezidentských volieb v roku 2016, ale finančných trestných činov a Manafortovej práce v oblasti politického poradenstva na Ukrajine.

20. októbra 2018 - Donald Trump oznámil, že Spojené štáty odstúpia od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú v roku 1987 podpísali s Ruskom.

8. novembra 2018 - Donald Trump varoval v stredu členov demokratickej strany pred vyšetrovaním jeho spojenia s Ruskom. Trump demokratov, ktorí v tzv. polčasových (midterm) voľbách získali väčšinu v americkej Snemovni reprezentantov, varoval slovami: "Vyšetrujte ma a ja budem vyšetrovať vás - a chod vlády sa zastaví."

11. novembra 2018 - Americký prezident Donald Trump a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin si vymenili pozdravy po príchode na spomienkový obrad v Paríži, kde si spoločne s ďalšími svetovými lídrami pripomínali 100. výročie ukončenia prvej svetovej vojny.

28. novembra 2018 - Americký prezident Donald Trump vyjadril hlboké znepokojenie nad zásahom Ruska, ktoré v nedeľu zajalo tri lode ukrajinského námorníctva v Kerčskom prielive. Trump varoval, že môže zrušiť plánovanú schôdzku so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

29. novembra 2018 - Prezident USA Donald Trump na Twitteri oznámil, že ruší stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa malo konať na summite lídrov krajín zo skupiny G20 v Argentíne. Nakoniec sa Trump a Putin sa v rámci summitu nakrátko stretli.

11. decembra 2018 - Najmenej 16 ľudí z okolia amerického prezidenta Donalda Trumpa malo počas volebnej kampane v roku 2016 a prechodného obdobia po Trumpovom zvolení v novembri 2016 a pred jeho inauguráciou v januári 2017 kontakty s ruskými predstaviteľmi.

28. decembra 2018 - Niekdajší osobný právnik Donalda Trumpa Michael Cohen poprel vo štvrtok správu, že sa počas kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016 stretol v Prahe s ruskými predstaviteľmi.

16. januára 2019 - Nominant na nového ministra spravodlivosti USA William Barr prisľúbil, že umožní dokončenie vyšetrovania podozrení z ruského zasahovania do prezidentských volieb v USA. Barr počas vypočúvania v justičnom výbore amerického Senátu vyjadril presvedčenie, že Rusko sa skutočne pokúšalo zasahovať do volieb v roku 2016.