V Indonézii prepustili na slobodu radikálneho moslimského duchovného
19 | 01 | 2019 I

Jakarta 19. januára (TASR) - Radikálny islamský duchovný abú Bakr Bašír, ktorý je považovaný za ideologického vodcu indonézskych islamistov, bude na základe piatkového rozhodnutia prezidenta Joko Widodoa podmienečne prepustený na slobodu. Informovala o tom agentúra AP.


Prezident Widodo, ktorého opozícia dlhodobo obviňovala z nedostatku náboženského cítenia v tomto kontexte vyhlásil, že rozhodnutie o Bašírovom prepustení "zvažoval dlhú dobu".
Prekážkou pre oslobodenie 80-ročného duchovného bola až doteraz jeho pretrvávajúca neochota uznať legitímnosť sekulárnej vlády, ako aj jeho výzvy na reorganizáciu indonézskeho štátu na základe islamského práva.

Právnik a zároveň prezidentov volebný poradca Yusril Ihza Mahendra v sobotu na tlačovej konferencii vyhlásil, že prezident sa nakoniec nechal presvedčiť, aby "rešpektoval" Bašírov osobný svetonázor a umožnil jeho podmienečné prepustenie zo zdravotných dôvodov.
Bašír si od roku 2011 odpykával 15-ročný trest odňatia slobody za založenie výcvikového tábora pre militantov v indonézskej provincii Aceh.

Radikálny duchovný je považovaný aj za ideológa moslimských militantov z hnutia Džamáá Islámíja (JI). Toto hnutie je okrem iného zodpovedné aj za bombové útoky, ktoré si v roku 2002 na ostrove Bali vyžiadali 204 mŕtvych, prevažne austrálskych turistov.
Priama účasť Bašíra na príprave útoku nebola preukázaná.