Prípad zmiznutého novinára Pavla Rýpala stále nie je uzavretý, podľa jeho blízkych šlo o vraždu
19 | 01 | 2019 I Peter Králik, TASR

Prípad zmiznutého novinára Pavla Rýpala stále nie je uzavretý. Polícia pokračuje v preverovaní informácií, ktoré má k dispozícii.


Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová avizovala, že polícia naďalej pracuje s určitým okruhom informácií, ktoré momentálne preveruje. "Nebudeme ich však bližšie špecifikovať," doplnila.
Sestra zmiznutého novinára začiatkom októbra minulého roka na sociálnej sieti uviedla, že majú nové informácie. Novinár mal byť podľa nej zavraždený.

Pavol Rýpal bol investigatívny novinár. Nezvestný je od 22. apríla 2008. Koncom augusta 2018 ho polícia zaradila do zoznamu 12 vytypovaných nezvestných osôb zo Slovenska pri príležitosti Medzinárodného dňa zmiznutých.

Paľo Rýpal zmizol 22. apríla 2008 z prenajatého bytu na Rezedovej ulici v Bratislave a nikto nevie kam a prečo. Deň predtým vybavil pracovné veci, dohodol ďalšie termíny, v Bratislave ho naposledy videla majiteľka bytu. „Nezmizol bez vysvetlenia, nechal rukou napísaný odkaz, aby si mačky zobrala priateľka a jeho veci vyhodili,“ povedal pre Plus JEDEN DEŇ otec novinára Pavol Rýpal starší.

Paľo mal odísť z bytu s dokladmi, notebookom, fotoaparátom a finančnou hotovosťou. Podľa svedka mal byť dva dni ubytovaný v Štúrove a našiel sa aj vodič autobusu, ktorý ho vraj viezol. Polícia však nevypátrala nič.

Teraz sa však veci pohli a Paľa vraj našli. O tom sa vyjadrila na sociálnej sieti novinárova sestra Iveta. „Viem, že ho zavraždili. Už len predstava, že sa vášmu blízkemu niečo také stane, vás musí privádzať do šialenstva. Zatiaľ môžem povedať len to, že vyšetrovanie pokračuje. No ľudia, s ktorými bol videný naposledy, ho určite nevzali na poznávací výlet do prírody. Preto presvedčenie o tom, že je mŕtvy, je také silné, že som si to dovolila napísať aj verejnosti,“povedala nám Iveta Uhliariková.



Svedok, ktorý sa objavil, podľa informácií hlavne.sk z októbra 2018 vie, kde je telo Paľa Rýpala a čaká, kedy ho policajti vypočujú a pôjdu nájsť zvyšky tela novinára. „Keďže nikto nemal záujem o jeho výpoveď – bol osobne na polícii aj na prokuratúre, preto sa podal ten podnet a žiadosť o zapojenie Generálnej prokuratúry,“ uviedol zdroj hlavne.sk. Podľa tohto zdroja svedok tvrdí, že Paľo Rýpal zomrel kvôli zmenkám.

O život vraj prišiel preto, lebo zistil pravdu o Duckého zmenkách aj zmenkách TV Markíza, ktoré sú na súde od vlaňajška a Marián Kočner je obvinený z ich falšovania. „Tie reči, že za jeho smrťou sú Šátorovci, sú absolútny nezmysel,“  má tvrdiť svedok, ktorý sa zrazu objavil desať rokov po zmiznutí Paľa Rýpala. „Jeho likvidáciu si objednali tí istí ľudia čo objednali vraždu Kuciaka,“tvrdí svedok, ktorý žiada o stretnutie generálneho prokurátora už od októbra 2018.