Peter Pčolinský: Šefčovič je kandidát s bydliskom v Bruseli, čo on vie o problémoch ľudí v Sobranciach?
19 | 01 | 2019 I Peter Králik
V stredu vláda schválila na svojom výjazdovom zasadnutí v okrese Snina akčný plán pre tento okres. Z celkovej odhadovanej finančnej investície v nasledujúcich piatich rokoch, ktorá predstavuje minimálne 76 miliónov eur, sa predpokladá krytie z programov spolufinancovaných z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 61,19 milióna eur. Celková výška regionálneho príspevku bude 2,285 milióna eur. Podobne vo štvrtok v Levoči to bolo vyše jedného milióna eur... V minulosti ste patrili k tvrdým kritikom podobných výjazdových zasadnutí, ktoré proklamačne prideľovali finančné prostriedky z verejných zdrojov. Ako pozeráte na tieto aktivity vlády, navyše ako poslanec pochádzajúci z východného Slovenska?

Výjazdové rokovania v regiónoch, kde vláda rozdáva omrvinky považujem za čisto marketingové akcie za peniaze ľudí. Už v roku 2016, pár mesiacov po voľbách začali tieto akčné plány avšak po skoro troch rokoch môžem konštatovať že nepriniesli žiadne systémové riešenie, len vznik krátkodobých projektov zamestnanosti, ktoré končia po pár mesiacoch. Nebráni to však tomu, aby Richter robil tlačovky, ako znižujú nezamestnanosť. Je to však len marketingová bublina. V mojom okrese Vranov totiž nevyrastala žiadna nová fabrika, ale na pár mesiacov zamestnali ľudí na rôzne práce vrátane občianskych hliadok, čo je tiež len časovo obmedzený projekt na pár mesiacov. Podstatné je ale niečo iné. Ako je možné, že počúvame o tom, ako sa ekonomike darí, na druhej strane však pribúdajú nové okresy do akčných plánov? Tak šlape ekonomika ako tvrdí vláda alebo nám rastie počet menej rozvinutých okresov?

Sme rodina opakovane predkladala exekučnú amnestiu, podarilo sa vám pretlačiť zníženie odmeny exekútorom. No napriek prísľubom ministerstva spravodlivosti, ich vlastný návrh exekučnej amnestie sa aspoň prostredníctvom mediálnych výstupov stále mení alebo menil. Vy sám ste nositeľom tejto témy vo vašom hnutí. V akom štádiu je teda exekučná amnestia, máte prístup k informáciám čo podniká minister Gál v tejto veci?

Počúvame minimálne dva roky od tejto vlády, že chcú vyriešiť exekúcie, ale doteraz to boli len sľuby a prázdne slová. Vždy našli výhovorku prečo to ešte nie je pripravené a pravdupovediac už ani nič nečakám. Minister Gál sa síce tvári že na tom pracuje, ale už je viac ako pol roka vo funkcii a riešenie ešte nikto nevidel. Máme len čiastkové informácie z médií. Nič viac. Ja sa však spoliehať na to, že niečo urobia nemienim a preto na najbližšej schôdzi NR SR opäť predkladáme náš návrh exekučnej amnestie.

Tento týždeň oznámil definitívne kandidatúru na prezidenta Maroš Šefčovič. Reakcie to vyvolalo najmä v liberálnom politickom a mediálnom spektre. Sme rodina tak ako vo viacerých prípadoch aj teraz bola vo vyjadreniach zdržanlivá. Predsa len, ako zamieša Šefčovičova kandidatúra prezidentskými voľbami a ako vidíte šance vášho kandidáta Milana Krajniaka?

Maroš Šefčovič je kandidát s bydliskom v Bruseli, preto je na mieste otázka... čo on vie o problémoch ľudí v Sobranciach, Gelnici či v Zázrivej? Preto som aj naďalej presvedčený že Milan Krajniak ako kandidát Sme rodina bude najlepším prezidentom všetkých občanov SR.

Po prezidentských voľbách v krátkom intervale nasledujú eurovoľby. Niektoré parlamentné strany už oznámili lídrov svojich kandidátok. V zákulisí parlamentu sa povráva, že Sme rodina do eurovolieb nasadí prekvapivé mená. Napríklad Petru Krištúfkovú alebo Dušana Doliaka. Čo je na tom pravdy a v akom štádiu je príprava vášho hnutia na eurovolieb?

Kandidátku do eurovolieb uzavrieme do konca mesiaca ale už teraz viem povedať, že tam bude niekoľko veľmi zaujímavých mien. Avšak na zoznam si musíte ešte počkať.