Neľútostný zápas o Devínsku Kobylu. Lesy SR vyrúbali desiatky zdravých stromov
19 | 01 | 2019 I Peter Králik, TASR

Štátny podnik podľa starostov porušil dohodu o koordinovanom a obmedzenom výrube v lesoch v Bratislave a jeho postup považujú za neakceptovateľný.


V Národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla v Bratislave boli vyrúbané vyše 120-ročné duby a buky. Upozorňuje na to hlavné mesto, podľa ktorého tak neprávom konal Štátny podnik Lesy SR. Na mieste výrubu sa boli v piatok pozrieť aj primátor Bratislavy Matúš Vallo spolu so starostkou bratislavskej Karlovej Vsi Danou Čahojovou.

Lesy SR podľa bratislavskej samosprávy vyrúbal desiatky zdravých stromov s vysokou kultúrnou, biologickou a kultúrnou hodnotou. Z dôvodu iniciatívy zastaviť výrub na území hlavného mesta sa v piatok priamo na dotknutom mieste v prírodnej rezervácii stretli primátor Vallo, starostka Čahojová a splnomocnenec primátora pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarik.

Štátny podnik Lesy SR pre TASR uviedol, že bude reagovať v pondelok (21.1.). Koncom novembra 2018 však už starostovia mestských častí Karlova Ves, Devín a Dúbravka upozornili, že v lesoch v okolí Bratislavy rúbu Lesy SR 100-ročné vzácne a zdravé duby. Štátny podnik podľa starostov porušil dohodu o koordinovanom a obmedzenom výrube v lesoch v Bratislave a jeho postup považujú za neakceptovateľný.

„Kompromis medzi ministerstvom pôdohospodárstva, podnikom Lesy SR a predstaviteľmi samospráv sa hľadal veľmi ťažko. Zdá sa, že sme sa tešili predčasne. Lesníci sa pustili do zdravých dubov. Ničenie zdravých lesov je neakceptovateľné a je potrebné ťažbu zastaviť,“ skonštatovala vtedy Čahojová.

Štátny podnik Lesy SR takéto tvrdenia v novembri minulého roka odmietol. Deklaroval, že v lokalitách Devínska Kobyla a Vydrica realizoval iba nevyhnutné kroky v rámci takzvanej obnovnej ťažby. Tá je podľa podniku dôležitá, aby bol les zdravý a plnil všetky svoje funkcie.

„Plne si uvedomujeme, že lesy v okolí Bratislavy sú pre obyvateľov hlavného mesta dôležité. Postupne sa mení ich význam, na dôležitosti naberá najmä ich rekreačná funkcia. Dôležitá však je aj nevyhnutná starostlivosť o les, aby bol zdravý a plnil všetky svoje funkcie,“ povedal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník.

"Štátne lesy, ktoré spravujú toto cenné územie, sa tu bohužiaľ zameriavajú hlavne na ťažbu dreva. Ide o úplné ignorovanie potenciálu pre rekreáciu a ochranu lesov, v tesnom susedstve mesta. Aj preto sme vyvinuli výrazný tlak smerom k LESOM SR a ich materskému Ministerstvu pôdohospodárstva a podarilo sa nám dosiahnuť vznik pracovnej skupiny, kde s lesníkmi rokujeme o podpore rekreácie a ochrany prírody.

Ochrane lesov na Devínskej kobyle sme venovali v roku 2018 naozaj obrovské množstvo času a energie. Aj napriek čiastkovým úspechom (tento rok si Bratislavčania okrem pár dní mohli vychutnať tieto vzácne lesy bez ťažby dreva, čo je vzhľadom naplánovanú ťažbu unikátne), sa nám nepodarilo dosiahnuť systémové riešenie. Bohužiaľ, aj keď nás podporilo mesto Bratislava aj viaceré mestské časti, dohody sa nerodia ľahko. A ak sme sa aj niečom aj dohodli, LESY SR dohodu o pozastavení ťažby bez hanby porušili.", píše na svojom blogu zo 17.januára o zápase o Devínsku Kobylu a Vydricu Marek Páva - zakladajúci člen združenia Iniciatíva Naše Karpaty, ktoré sa venuje problematike prímestských lesov, podpore rekreácie, športu a oddychu v súlade s ochranou prírody.

Lesy SR tvrdia, že spôsob, akým sa lesy v dotknutých lokalitách obhospodarujú, je plne v súlade s Programom starostlivosti o chránený areál Devínska Kobyla na obdobie rokov 2018 – 2047, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody.