Malachov: Dedina má osem divov, náučné chodníky a aj múzeum tradičného bývania
19 | 01 | 2019 I TASR
Chatová osada Ortúty v Malachove je východiskom turistických a cykloturistických trás. Nachádza sa tam obľúbené miesto na piknik - rekreačná lúka s ohniskami, lavičkami a prístreškom, ktoré miestni i návštevníci hojne využívajú. Začínajú sa tam aj značkované trasy niekoľkých náučných chodníkov.

Ako priblížila starostka obce Lucia Ferenc Gajdúšková, banský chodník vedie po miestach, kde sa v stredoveku ťažila ortuťová ruda, rumelka. Môžu sa však pochváliť i prírodovedným chodníkom s prírodnými krásami a zaujímavosťami, nazvaným osem divov Malachova. Patria medzi ne aj Ortútske jazierko, Malachovský vodopád, kamenné more, ľadové diery, kde ešte v júni je ľad, či Tiesňava Malachovky.

Historický chodník sa začína v obci pri múzeu tradičného bývania, ktorým je Kováčovie dom. Od 60. rokov 20. storočia bol neobývaný. V roku 2012 ho zrekonštruovali a zriadili z neho múzeum.
"Vybudovali sme ho zo starého domčeka, ľudia podonášali potrebné veci a zariadili sme ho. Je tam miestnosť, kde sa varilo, izba, kde sa spalo, a keď to vidia deti, nechápu, ako sa takto mohlo kedysi žiť," spomína starostka. O záujem návštevníkov nie je núdza.

Malachov ponúka rekreačné a športové vyžitie počas celého roka, v zime jednoznačne bežecké lyžovanie. "My žijeme športom v lete aj v zime. Bežkujú u nás malí i veľkí. V škole zadarmo požičiavame lyže pre deti z dediny. Upravili sme trate, jednu chceme osvetliť, aby sa dalo lyžovať aj večer. Máme dve multifunkčné športové ihriská a tie sú celé leto obsadené," zhrnula Ferenc Gajdúšková.

Obec je hrdá na svoje športové tradície a reprezentuje ich viacero úspešných športovcov, ktorí tam vyrástli. Patrí medzi nich napríklad bežkyňa na lyžiach Jaroslava Bukvajová, ktorá bola trikrát na olympiáde.