Ryanair znížil svoj odhad celoročného zisku o ďalších 100 miliónov eur
18 | 01 | 2019 I tasr

Dublin 18. januára (TASR) - Írska letecká spoločnosť Ryanair v piatok už druhýkrát v priebehu troch mesiacov znížila svoj odhad zisku v súčasnom finančnom roku, ktorý sa končí 31. marca 2019. Aerolínie to odôvodnili nižšími príjmami zo zlacnených leteniek počas zimnej sezóny v dôsledku nadmernej kapacity.


Najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť v Európe tak najnovšie predpovedá, že jej celoročný zisk po zdanení sa bude pohybovať v pásme 1 - 1,1 miliardy eur. Vlani v októbri pritom Ryanair znížil svoju prognózu zisku na 1,1 až 1,2 miliardy eur v reakcii na štrajky personálu, ktoré ho prinútili rušiť lety.

Dopravca zároveň uviedol, že najnovšie počíta s poklesom príjmov z leteniek počas zimnej sezóny o 7 % namiesto o 2 %. No Ryanair  zároveň predpovedá väčší ako pôvodne odhadovaný nárast počtu cestujúcich, a to o 9 % na 142 miliónov, a nie na 141 miliónov pasažierov. Očakáva tiež solídne tržby zo služieb, ako sú poplatky za batožinu a miesto v lietadle.

"Aj keď sme sklamaní z tohto trochu nižšieho celoročného odhadu, v skutočnosti je to priamy dôsledok nižších, než očakávaných príjmov z leteniek v 2. polroku finančného roka, ktorý vykompenzoval väčší rast prepravy. Lepšie výsledky v oblasti jednotkových nákladov a poplatkov sú pozitívnou správou v strednodobom časovom horizonte," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Ryanair Michael O'Leary.

O'Leary tiež uviedol, že aj keď má letecká spoločnosť primerané očakávania pokiaľ ide o rezervácie budúcich letov, nemôže vylúčiť ďalšie zníženie cien a mierne nižšiu celoročnú prognózu, ak dôjde k nečakanému vývoju brexitu alebo k iným problémom, ktoré nepriaznivo ovplyvnia výnosy.