Maďarsko: Protivládne protesty budú pokračovať v sobotu
18 | 01 | 2019 I tasr

Budapešť 18. januára (TASR) - Vlna protestov proti maďarskej vláde, ktorá sa začala koncom minulého roka, bude pokračovať v sobotu. Proti kritizovanej novele zákonníka práce rozširujúcej ročný rámec nadčasov, ale aj ďalším krokom vlády premiéra Viktora Orbána sa bude protestovať vo všetkých sídlach žúp i ďalších maďarských mestách.


Ľavicový denník Népszava v piatok konštatoval, že k protestom sa pridáva čoraz viac miest. Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) organizuje demonštrácie v 39 mestách, odborárske zväzy hovoria o príprave protestov vo vyše 100 mestách a obciach.

Organizátori vyzvali ľudí, aby sa - vo svojom vlastnom záujme, ale aj v záujme svojej rodiny a všetkých občanov cítiacich zodpovednosť za svoju krajinu -  zúčastnili na pripravovaných demonštráciách, prípadne aby zorganizovali protest vo svojej obci.

V hlavnom meste organizujú demonštráciu nazvanú Blokáda Budapešti, pri ktorej okolo poludnia zastavia dopravu na štyroch frekventovaných miestach. Popoludní sa potom demonštranti stretnú na Námestí Ádáma Clarka, kde odznejú prejavy. Pripravuje sa aj priamy prenos protestných akcií z rôznych kútov krajiny.

Prostredníctvom skupiny na Facebooku sa organizujú protestné zhromaždenia aj vo viacerých európskych mestách: v Amsterdame, Berne, Osle, Haagu, Londýne, Swansea, Stuttgarte, Dubline, Mníchove, Viedni, Hamburgu a Berlíne. Ich účastníci chcú vyjadriť solidaritu s maďarskými demonštráciami.