Kontrolóri potvrdili, že SNS je na obrane bezpečnostné a finančné riziko, tvrdí Peter Sokol
18 | 01 | 2019 I Michaela Melišková
Výdavky na obranu, verejný poriadok a bezpečnosť stúpli za posledných päť rokov o vyše 18%, celkovo na sumu 2,6 miliardy eur. S ohľadom na výrazný objem verejných prostriedkov a na základe vlastných analýz zaradili kontrolóri rezort obrany medzi rizikové inštitúcie, ktoré budú v nadchádzajúcich troch rokoch pod ich väčším drobnohľadom. Konštatuje to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v správe o kontrolách za uplynulý polrok, ktorú šéf úradu Karol Mitrík zaslal trom najvyšším ústavným činiteľom.

"Pre mňa to nie je nič prekvapujúce," tvrdí 1.podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE Peter Sokol. Podľa jeho slov, ak chceme hľadať nejaké prekvapenie, tak skôr to, že sa šéf Najvyššieho kontrolného úradu rozhodol konečne konať autonómne a ísť proti obchodnej schéme Andreja Danka na obrane.

Sociálna poisťovňa zamieta vyplácať otcom materské. Žiadame novelu zákona, tvrdí NÁRODNÁ KOALÍCIA
17 | 01 | 2019 | Peter Králik


"Myslím, že to skôr ukazuje, že Smer má už plné zuby škandálov okolo SNS a rozviazal Mitríkovi ruky," pokračuje Peter Sokol z NÁRODNEJ KOALÍCIE a dopĺňa: "Upriamil by som pozornosť na jednu pasáž správy NKÚ, ktorá flagrantne dokazuje neschopnosť SNS riadiť akýkoľvek rezort. Kontrolná akcia, ktorú NKÚ vykonal v rezorte obrany ešte v roku 2016, identifikovala viacero rizík súvisiacich s možným neefektívnym, nehospodárnym nakladaním s prostriedkami štátu. Išlo napríklad o vyčlenenie viac ako 16 miliónov eur na modernizáciu dvoch vojenských vrtuľníkov. Ich modernizácia bola plánovaná ešte v roku 2010, avšak obnovené vrtuľníky Mi–17 neslúžili ozbrojeným silám ani v roku 2018. V prípade podozrenia na závažné porušenie zákonov odstupuje úrad zistenia orgánom činným v trestnom konaní a aj v tomto prípade poskytol protokol polícii, informuje NKÚ."

Petra Sokola dopĺňa jeho kolega podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE a primátor Novej Bane Branislav Jaďuď: "Keby minister Gajdoš mal profesnú česť a charakter SNS nekončil na prahu verejných obstarávaní v rezorte obrany, tak by pán minister po zisteniach NKÚ okamžite rezignoval."

"Veď, čo už môže byť horšie, ako keď časti záverov kontroly NKÚ končia v trestnoprávnej rovine?" pýta sa záverom Branislav Jaďuď.

Účelom kontrolnej akcie na ministerstve obrany bolo zmapovanie stavu plnenia vybraných záväzkov vo vzťahu k NATO a definovanie príčin ich prípadného nenapĺňania. “V rámci plnenia cieľov spôsobilosti má Slovensko problémy hlavne z dôvodu nedostatočného finančného krytia, čo sa negatívne odzrkadľuje v modernizácii a prezbrojovaní Ozbrojených síl SR. Z celkového počtu 18 cieľov spôsobilosti 2013 až 2017 bol splnený len jeden. Významným nedostatkom je schopnosť zabezpečiť zo strany SR pre Alianciu ťažkú mechanizovanú brigádu, pričom vytvorenie plne spôsobilej brigády je naplánované až na rok 2030,” tvrdí napríklad NKÚ.