Izrael: Zdemolovali dom Palestínčana obvineného z vraždy židovského osadníka
18 | 01 | 2019 I tasr

Hebron 18. januára (TASR) - Izraelské sily zdemolovali v piatok na západnom brehu Jordánu dom Palestínčana obvineného z toho, že v septembri smrteľne dobodal americko-izraelského osadníka, uviedli svedkovia pre agentúru AFP.


Obyvatelia mesta Jata neďaleko Hebronu spresnili, že keď vojaci prišli k domu Chalíla Džabárína, začali do nich Palestínčania hádzať kamene. Zatiaľ sa neobjavili správy o zraneniach na jednej či druhej strane.

Ari Fuld (45) mal štyri deti a žil v izraelskej osade Efrat. Terčom útoku sa stal neďaleko nákupného strediska na okupovanom západnom brehu Jordánu južne od Betlehemu. Džabárína, ktorý mal v tom čase 17 rokov, po čine postrelili a dali do väzby.

Údajne ho identifikovali ako útočníka na základe záznamu bezpečnostných kamier pri nákupnom stredisku.

Fuld bol pravicovým aktivistom, ktorý sa pravidelne objavoval v televízii. Podľa polície nič nenaznačuje, že sa stal terčom útoku z tohto dôvodu, aj keď jeho pobodanie označili za "teroristický útok".

AFP pripomína, že Izrael pokračuje v demoláciách domov Palestínčanov obvinených zo smrteľných útokov voči Izraelčanom - s tým, že by to malo mať odstrašujúci účinok.

Kritici to odsudzujú ako formu kolektívneho trestu, ktorý robí z rodín bezdomovcov a môže vyprovokovať ďalšie násilnosti.

Izrael v roku 2005 pozastavil túto politiku, ale premiér Benjamin Netanjahu v roku 2014 oznámil, že v demoláciách sa bude po vlne útokov pokračovať.