Eurokomisia zverejnila usmernenia pre obchodné rokovania s USA
18 | 01 | 2019 I tasr

Brusel 18. januára (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v piatok návrhy usmernení o obchodných rokovaniach so Spojenými štátmi. Tie sa týkajú posudzovania zhody a zrušenia colných poplatkov pre priemyselné tovary.


Ide o rokovania, na ktorých sa v júli minulého roka vo Washingtone zhodli prezident USA Donald Trump a predseda EK Jean-Claude Juncker.

Komisia pripomenula, že v rámci svojich záväzkov o transparentnosti uverejňuje návrh rokovacích mandátov súčasne s ich predložením členským štátom EÚ. Členské štáty musia oznámiť, či s týmto návrhom súhlasia alebo predložiť svoje stanoviská ešte pred začatím rokovaní.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová uviedla, že uvedené usmernenia na rokovanie umožnia exekutíve EÚ pracovať na odstraňovaní ciel a necolných prekážok transatlantického obchodu s priemyselným tovarom.

Obchodná dohoda, na ktorej sa vlani 25. júla dohodli Juncker a Trump, je striktne zameraná na odstraňovanie ciel na priemyselné tovary, s výnimkou poľnohospodárskych výrobkov.

Druhá dohoda, o posudzovaní zhody, má pomôcť riešiť ciele odstránenia necolných prekážok tým, že uľahčí podnikom na oboch stranách Atlantiku preukázať, že ich výrobky spĺňajú požadované technické požiadavky.