EÚ by mohla ignorovať plánovanú konferenciu o Blízkom východe
18 | 01 | 2019 I tasr

Brusel 18. januára (TASR) - Členské štáty Európskej únie sú zjavne pripravené ignorovať medzinárodnú konferenciu o Iráne a Blízkom východe, ktorá sa má budúci mesiac konať vo Varšave. Krajiny bloku totiž vyjadrili znepokojenie, že plánované stretnutie je súčasťou úsilia Spojených štátov vyvíjať väčší nátlak na Irán.


Podľa agentúry AP diplomati EÚ vyjadrili v piatok obavy ohľadom skutočného programu konferencie, ktorú Spojené štáty a Poľsko plánujú usporiadať v poľskej metropole od 13. do 14. februára. Diplomati uviedli, že stretnutie bolo zorganizované vo veľmi krátkom čase, a pripomenuli, že Irán pravdepodobne nebude medzi pozvanými krajinami.

Podľa jedného nemenovaného predstaviteľa Únie šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová má vtedy iné povinnosti a na varšavskej konferencii sa nezúčastní.

Agentúra AP citovala niektorých diplomatov a ďalších predstaviteľov EÚ, ktorí odpovedali na otázky novinárov pod podmienkou nezverejnenia svojej totožnosti, keďže túto otázku ešte ministri oficiálne neprerokovali.

AP pripomenula, že Európska únia bojuje za zachovanie medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015, od ktorej americký prezident Donald Trump vlani v máji odstúpil.