USA popierajú správy, že o útoku v Nairobi vedeli v predstihu
17 | 01 | 2019 I tasr

Nairobi 17. januára (TASR) - Spojené štáty popreli vo štvrtok "falošné správy v sociálnych médiách", podľa ktorých Washington vedel v predstihu o tohtotýždňovom útoku na hotelový a kancelársky komplex v kenskom hlavnom meste Nairobi a upozorňoval Američanov, aby sa tomuto zariadeniu vyhýbali.


Americký veľvyslanec v Keni Robert F. Godec vo svojom vyhlásení tiež uviedol, že Spojené štáty po tomto teroristickom útoku úzko spolupracujú s kenskými orgánmi, informovala agentúra AP.

"Je nám ľúto šírenia falošných informácií bezprostredne po tejto tragédii, ktoré je iba prekážkou pokračujúcemu úsiliu poraziť terorizmus," vyjadril sa Godec.

Skupina ozbrojencov zaútočila v utorok na luxusný hotelový a kancelársky komplex DusitD2 v Nairobi, pričom zahynulo najmenej 21 ľudí vrátane niekoľkých cudzincov. Drámu sa podarilo bezpečnostným zložkám ukončiť až po 20 hodinách.

K útoku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb operujúce v susednom Somálsku. Podľa ich vyhlásenia bol útok odvetou za uznanie Jeruzalema ako izraelského hlavného mesta zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa.