SaS: Dovolenkové bonusy oberajú ľudí o odmeny a sú demotivačné
17 | 01 | 2019 I tasr

Bratislava 17. januára (TASR) - Na základe množiacich sa informácií, že v dôsledku povinného dovolenkového bonusu prichádzajú zamestnanci o odmeny, sa poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) pokúsia v parlamente presadiť, aby zamestnávatelia takúto povinnosť nemali. 


"Preplatenie časti nákladov na dovolenku zamestnanca by malo byť zo strany zamestnávateľa dobrovoľné. Ak je to povinnosť, potom nastane celkom absurdný stav. Túto odmenu získajú aj tí zamestnanci, ktorí sú ju nezaslúžia, alebo, čo je druhý prípad, musí ju vyplatiť aj ten zamestnávateľ, ktorý čelí ekonomickým ťažkostiam," upozornila podpredsedníčka SaS a predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová.

Strana SaS je proti akýmkoľvek vládou nariadeným bonusom, pretože v normálnej trhovej ekonomike je táto oblasť vyhradená dohodám medzi zamestnávateľmi a zamestnancami a každý podnik si ju riadi podľa svojich ekonomických možností a interných postupov. "Bonusový a benefitový systém je v každej firme manažérskym nástrojom, ktorý pomáha motivovať ľudí k výkonom, za ktoré sú odmeňovaní. Len na Slovensku vládna koalícia očarená predsedom SNS JUDr. Andrejom Dankom nedokáže pochopiť túto jednoduchú a časom overenú vec," dodáva Jana Kiššová.

Výsledkom tejto zaslepenosti sú podľa liberálov závažné nezamýšľané dôsledky. Konkrétne sa stratí zmysel odmeny, ktorá nie je len ocením minulých pracovných výsledkov zamestnanca, ale aj motiváciou do budúcnosti. Navyše, takéto podnikateľské prostredie doslova odrádza investorov, aby na Slovensku podnikali a zamestnávali ľudí.

Strana Sloboda a Solidarita očakáva, že aspoň časť vládnych poslancov sa vráti k zdravému rozumu a dovolenkové bonusy zdobrovoľní.