Sýrski Kurdi odmietli "bezpečnostnú zónu" pod kontrolou Turecka
16 | 01 | 2019 I TASR
Kámišlí 16. januára (TASR) - Sýrski Kurdi v stredu odmietli návrh Spojených štátov na zriadenie "bezpečnostnej zóny" pod kontrolou Turecka, ktorá by sa nachádzala na sýrskej strane popri hranici medzi oboma krajinami. Informovala o tom agentúra AFP.

Vplyvný politický líder Aldar Chalíl uviedol, že Kurdi prijmú iba rozmiestnenie síl OSN popri rozdeľujúcej línii medzi kurdskými bojovníkmi a tureckými vojakmi na severovýchode Sýrie, aby tak odvrátili ofenzívu, ktorou sa Turecko Kurdom vyhrážalo.

"Iné možnosti sú neprijateľné, keďže porušujú suverenitu Sýrie a suverenitu nášho autonómneho regiónu," vysvetlil Chalíl agentúre AFP.

Turecko súhlasilo so zriadením bezpečnostnej zóny v severnej Sýrii, ktorú navrhol americký prezident Donald Trump. Vyhlásil to ešte v utorok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan mal podľa svojich slov s Trumpom v pondelok "celkom pozitívny" telefonický rozhovor, v ktorom potvrdil, že Ankara zriadi "20-míľovú (približne 32-kilometrovú) bezpečnostnú zónu pozdĺž sýrskej hranice".
Prezidenti spolu telefonovali po tom, ako sa Turecko vyjadrilo, že sa nenechá "zastrašiť" hrozbami zo strany šéfa Bieleho domu. Trump totiž varoval, že Spojené štáty "ekonomicky zničia" Turecko, ak zaútočí na kurdské sily v severnej Sýrii, keď sa odtiaľ stiahnu americkí vojaci.

Americký prezident v telefonáte "vyjadril túžbu spolupracovať na riešení otázok týkajúcich sa obáv Turecka ohľadom bezpečnosti na severovýchode Sýrie. Zároveň však zdôraznil, že pre Spojené štáty je dôležité, aby Turecko nezaobchádzalo zle s Kurdmi a ďalšími sýrskymi demokratickými silami, s ktorými krajina bojuje proti Islamskému štátu."

Ankara sa opakovane vyhráža, že uskutoční cezhraničnú operáciu namierenú proti Oddielom ľudovej obrany (YPG) sýrskych Kurdov, ktorí boli doteraz v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát blízkymi spojencami Washingtonu.