ĽSNS chce zrušiť právo poslancov navrhovať kandidátov na prezidenta
16 | 01 | 2019 I TASR
Bratislava 16. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR by viac nemali mať možnosť svojím podpisom navrhovať kandidáta na prezidenta. Túto kompetenciu im chcú novelou Ústavy SR odobrať predstavitelia ĽSNS. Právnu normu predložili na najbližšie zasadnutie pléna.

V súčasnosti sa občan SR môže ku kandidatúre na hlavu štátu dostať dvoma spôsobmi. Buď vyzbiera minimálne 15.000 podpisov od občanov, alebo ho podporí aspoň 15 poslancov NR SR. Podľa ĽSNS má v hre ostať len prvá možnosť. Kotlebovci tvrdia, že ich novela posilní nezávislosť prezidenta Slovenskej republiky od parlamentných politických strán.

"Tí z kandidátov na prezidenta, ktorí kandidujú na návrh poslancov, vzbudzujú právom dôvodné podozrenie, že po svojom zvolení nebudú nezávislí a nestranní tak, ako to predpokladá Ústava SR, ale naopak, že budú presadzovať úzke stranícke či politické záujmy poslancov, respektíve klubov, ktoré ich navrhli za kandidátov," uviedli autori novely.

Ponechanie možnosti navrhovať kandidátov na prezidenta SR výlučne pre najmenej 15.000 občanov SR je podľa nich nielen logickým vyústením ústavného poriadku, v ktorom majú právo voliť prezidenta SR taktiež len občania, "ale je predovšetkým posilnením inštitútu priamej demokracie na Slovensku". "Odstraňuje sa tak doterajšie neodôvodnené privilégium 15 poslancov NR SR, ktorých dávala Ústava SR na rovnakú úroveň ako 15 000 občanov SR," dodali.