ARGUMENTY A FAKTY: Sankcie USA nedonútia Rusko vzdať sa suverénnej politiky, tvrdí Peskov
16 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

S pomocou sankcií Spojené štáty nemôžu donútiť Rusko opustiť zvrchovanú politiku, povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovore pre Argumenty a fakty. Zároveň sa dotkol niekoľko tém a poodkryl niektoré detaily zo života Kremľa aj svojho.



"No, napriek skutočnosti, že Spojené štáty sú najväčšou ekonomikou na svete, nemajú nástroje, ktoré by mohli donútiť Rusko vzdať sa suverénnej politiky. Hoci zapojili dokonca taký arzenál všetkého druhu sankcií, Američania sa s touto úlohou nevyrovnali. Rovnako tak ani my nemáme žiadnu páku, ktorá by prinútila Američanov opustiť svoju líniu, " povedal Peskov v rozhovore pre AIF v odpovedi na otázku, či Rusko môže vyvíjať tlak na Spojené štáty, aby sankcie neboli pre nich bolestné.


Pripomenul, že Rusko žije pod rôznymi sankciami už viac ako 40 rokov, a to aj zo Spojených štátov. "V roku 1974 bol prijatý pozmeňovací návrh Jacksona-Vanikova. Akonáhle bol zrušený, okamžite sa objavil "zákon Magnitského" a tak ďalej, "vysvetlil Peskov.
Americké konšpirácie

Názor, že existuje nejaká dohoda medzi prezidentmi Ruska a Spojených štátov, je konšpirácia, ktorá nemá žiadny vzťah k realite, povedal ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.


"Je to konšpirácia, ktorá nemá žiadny vzťah k realite. Amerika sa dostala do situácie, ktorá je pre ňu sama o sebe jedinečná: je tam rozkol ako v spoločnosti, tak vo vláde a výsledkom sú ťažké podmienky, v ktorých má Trump fungovať, "uviedol Peskov.

Taktiež zdôraznil, že sankcie uložené proti Rusku "nie sú drobné, ale veľmi vážne."

"Napríklad sme ohrození sankciami kvôli realizácii projektu" North Stream 2 ". Je to jasný pokus poskytnúť konkurenčnú výhodu pre americký skvapalnený plyn, ktorý je drahší ako ruský, a núti Európanov, aby ho kúpili, "poukázal Peskov.


 
Bez sociálnych sietí




Sám Dmitrij Peskov uviedol, že nepoužíva sociálne siete, ale prijíma informácie z internetu, zo štátnych agentúr a materiály z tlačovej služby.

"Nikdy v živote som nebol na Facebooku, nikdy som nebol na sieti " Spolužiaci " či VKontakt, neviem ako vyzerajú zvnútra. Nemám takú potrebu a nechcem sa nútiť, "povedal v rozhovore prezidentský hovorca.
Poznamenal, že tí, ktorí trávia väčšinu svojho života na sociálnych sieťach, sú v mnohých ohľadoch ohrození.

"Koľko ruských účtov utrpelo, keď si v USA zrazu zmysleli, že boli vytvorené na to, aby zasahovali do ich prezidentských volieb? Som si istý, že existuje obrovské množstvo účtov, ktoré o týchto voľbách nevedeli, ale boli jednoducho zablokované - to je všetko. Zoberte si Instagram Kadyrova (líder Čečenskej republiky), pod ktorou je podpísaná celá republika: vzali go a zablokovali. Ako to? ", uviedol Peskov.

Podľa neho je Instagram dôvtipným vynálezom, ale žiadny z jeho užívateľov nečítal podmienky zmluvy.



"Viete, čo je napísané v týchto podmienkach? Vaša stránka Instagramu je majetkom spoločnosti, ktorá vám môže byť odobratá a kedykoľvek uzavretá, a to platí pre všetky sociálne siete a messengere," zdôraznil Peskov.


Peskov porovnal využitie sociálnych sietí s medzinárodným medzibankovom systémom na prenos informácií a realizáciu platieb SWIFT.

"Amerika nemá rada správanie Iránu - banky sú odpojené od tohto systému, ale kde sú záruky, že Rusko nebude zajtra odpojené? Alebo Európania. Ako sociálne siete, tak ekonomické systémy sú v súčasnom systéme koordinované politikou. Pred jednotlivými ľuďmi, pred jednotlivými štátmi sa skôr alebo neskôr objavuje otázka: buď začnete žiť pod naším diktátom, alebo vás zablokujeme. Nakoniec všetko dopadá na suverenitu štátu, "dodal Peskov.