Vedci vytvorili raketu s nekonečným palivom, vesmírne bádanie sa tak môže začať
15 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

Vedci University of Central Florida a odborníci spoločnosti Honeybee Robotics rozpracovali prototyp kozmickej lodi World is Not Enough (WINE), ktorá dokáže extrahovať vodu z asteroidov a komét a používať ju ako palivo pre tryskový parný stroj.


Takéto zariadenieje  schopné nekonečne vytvárať palivo, letieť od asteroidu k asteroidu a predlžovať dobu svojho fungovania.

Vedci testovali prototyp 31. decembra 2018. Bola vytvorená pôda podobná tej, ktorá je na povrchu malých vesmírových objektov. WINE úspešne vyťažila vodu, vyrobila z nej raketové palivo a vypustila paru dostatočnej sily, aby sa odrazila od povrchu.



 

Podľa odborníkov je táto technológia použiteľná pre štúdium takých nebeských telies ako Mesiac, Ceres, Európa (družice Jupitera), Titan (družice Saturnu) a Pluto.

Kozmická sonda s veľkosťou mikrovlnky môže využívať energiu, ktorú vyrába pomocou solárnych panelov, k premene vody na paru. Rovnako je možné použitie malého jadrového reaktora, čo rozširuje rozsah použitia stroja na vzdialenej oblasti slnečnej sústavy.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=-BhnL1GqhxM