Británia: Poslanci Dolnej snemovne budú hlasovať o kľúčovej dohode o brexite
15 | 01 | 2019 I TASR
Londýn 15. januára (TASR) - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu budú v utorok hlasovať o dohode o odchode Británie z Európskej únie. Ak dohodu neschvália, Británia 29. marca opustí EÚ bez dohody, čo by podľa premiérky Theresy Mayovej mohlo viesť k "paralýze", ktorá by znamenala zotrvanie Británie v Únii, napísala agentúra AFP.

V pondelok, deň pred kľúčovým hlasovaním v Dolnej snemovni, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk v spoločnom liste adresovanom Mayovej opäť zdôraznili, že Únia dohodu o tzv. brexite, ktorú vyrokovala vlani s britskou vládou, už nebude otvárať. V liste jej tiež poskytli ubezpečenia ohľadom najkontroverznejšieho ustanovenia celej dohody, ktorým je tzv. írska poistka.
Vo svojom príhovore v stredoanglickom meste Stoke-on-Trent Mayová v pondelok vyjadrila presvedčenie, že dohoda, ktorú jej vláda s EÚ vlani uzavrela, je najlepšou alternatívou pre odchod Británie z EÚ a zaslúži si podporu členov Dolnej snemovne.

"Som presvedčená, že poslanci parlamentu majú teraz tie najjednoznačnejšie ubezpečenia, že táto dohoda je najlepšia a zaslúži si ich podporu," povedala britská premiérka v meste Stoke, ktorého obyvatelia hlasovali v referende v júni 2016 za odchod Británie z EÚ. Mayová tiež poslancov pred utorňajším hlasovaním varovala, že pravdepodobnejšie, ako brexit bez dohody je, že sa odchod Británie z EÚ vôbec neuskutoční.

Najväčším problémom dohody o brexite zostáva podľa britských médií tzv. írska poistka, ktorá by začala platiť po takzvanom prechodnom období po brexite. To sa začne 30. marca tohto roku a skončiť by sa malo 31. decembra 2020. Juncker a Tusk v liste premiérku Mayovú ubezpečili, že v prípade nutnosti sú ochotní pristúpiť na jeho predĺženie.

V dohode o brexite figuruje poistka ako záložné riešenie v prípade, že sa Británii a ostatným 27 krajinám EÚ nepodarí vyrokovať iné zabezpečenie voľnej hranice medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Veľkej Británie.

Aplikácia poistky by znamenala, že Británia zostane súčasťou jednotného colného priestoru s Úniou, s čím nesúhlasí viacero konzervatívnych poslancov, a takéto riešenie je absolútne neprijateľné pre severoírsku Demokratickú unionistickú stranu (DUP), ktorej poslanci Mayovej konzervatívcov v parlamente podporujú. Záruky ohľadom poistky zo strany EÚ Mayová poslancom sľúbila, keď odložila hlasovanie o dohode o brexite pôvodne naplánované na 11. decembra. Premiérka vtedy usúdila, že v danej podobe poslanci dohodu s najväčšou pravdepodobnosťou neschvália.

Svoje úsilie vystupňovali minulý týždeň aj odporcovia brexitu v britskom parlamente, ktorí sa chcú za každú cenu vyhnúť perspektíve, že Británia 29. marca opustí EÚ bez dohody. Mayová dlhodobo argumentuje tým, že jedinou možnosťou, ako sa vyhnúť tvrdému brexitu, je podporiť verziu, ktorú s Bruselom dohodla jej vláda. "Ak je odchod bez dohody taký zlý, za aký ho pokladáte, bolo by vrcholom nezodpovednosti urobiť čokoľvek iné, ako podporiť moju dohodu," oslovila britská premiérka odporcov brexitu.

V súvislosti so silnejúcimi hlasmi volajúcimi po odklade brexitu alebo novom referende o brexite však Mayová povedala: "Podľa môjho názoru je v tejto chvíli pravdepodobnejším výsledkom paralýza parlamentu a riziko, že k nijakému brexitu nedôjde."

Mayová a ostatných 27 lídrov EÚ schválili takmer 600-stranovú dohodu o brexite koncom novembra po 18 mesiacoch náročných rokovaní. Dohoda, ktorá podľa vlády reflektuje výsledky referenda z 23. júna 2016, keď za brexit hlasovalo 51,89 účastníkov plebiscitu, však v Británii vyvolala vlnu nevôle, pričom najväčším kameňom úrazu sa stala práve írska poistka. Ubezpečenia EÚ o tomto mechanizme pokladá za nedostatočné aj opozičná Labouristická strana, ktorá uprednostňuje zotrvanie Británie v colnej únii.

"Premiérka opäť raz nesplnila sľub," uviedol na margo záruk EÚ labouristický tieňový minister pre brexit Keir Starmer, ktorý dodal, že ak poslanci v utorok Mayovej dohodu neschvália, labouristi budú v parlamente iniciovať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde. Ak by vláda v hlasovaní neuspela, parlamentné strany by mali 14 dní na to, aby našli alternatívu, ktorá by získala dôveru väčšiny poslancov. V opačnom prípade by sa museli konať predčasné voľby.

V súvislosti s dohodou pre nesúhlas s jej znením odstúpilo viacero ministrov a štátnych tajomníkov Mayovej vlády vrátane ministra pre brexit Dominica Raaba a ministerky práce Esther McVeyovej.