Armáda v Pakistane zabila 2 militantov spájaných s únosom Američana z roku 2011
15 | 01 | 2019 I

Multán 15. januára (TASR) - Pakistanské bezpečnostné sily podnikli raziu v úkryte militantov na východe krajiny a zabili dvoch členov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), spájaných s únosom amerického rozvojového pracovníka Warrena Weisteina al-Káidou z roku 2011.



Weisteina, ktorého uniesli z mesta Láhaur, nešťastnou náhodou zabil v roku 2015 útok amerického bezposádkového lietadla na afgansko-pakistanskej hranici, pripomenula v utorok tlačová agentúra AP.

Raj Tahír z protiteroristického útvaru v pakistanskej provincii Pandžáb identifikoval oboch militantov ako Adíla Hafíza a Usmána Harúna. Podľa jeho slov zomreli v utorok pri razii vo východopakistanskom meste Fajsalábád.

Dodal, že obaja muži hrali úlohu pri únose syna bývalého premiéra Júsufa Rázu Giláního, Alího Hajdara Giláního, ktorého v roku 2016 zachránili v Afganistane americké sily.
Podľa odborníkov sa mnoho bývalých militantov teroristickej siete al-Káida pridalo k Islamskému štátu.

Weinsteina uniesli príslušníci al-Káidy v auguste 2011 v pakistanskom Láhaure. Ozbrojení muži vtedy oklamali jeho ochranku a vtrhli do jeho domu. Vtedy 70-ročný Weinstein bol v Pakistane riaditeľom americkej spoločnosti J.E. Austin Associates, ktorá poskytovala poradenstvo celej škále pakistanských firiem a vládnych sektorov.