Analýza: Znížená sadzba DPH ceny za ubytovanie neovplyvní
14 | 01 | 2019 I TASR
Bratislava 14. januára (TASR) - Od začiatku roka platí na vybrané ubytovacie služby znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške desať percent. Hoci zámerom novely, ktorá túto zmenu priniesla, bolo umožniť hotelierom zlacnenie služieb a zvýšiť ich konkurencieschopnosť voči zahraničným ubytovateľom, podľa analytičky Silvie Hallovej z audítorskej spoločnosti Grant Thornton sa znížená DPH na poklesu cien neprejaví.

"Zaťaženie služieb v cestovnom ruchu nižšou DPH je síce dobrá správa, avšak očakávať nižšie ceny je nereálne. Ubytovatelia úľavu využijú na kompenzáciu zvýšených nákladov na cenu práce, o ktorú sa v podobe príplatkov za nadčasy a prácu cez víkendy postarala táto vláda. Zníženie cien ubytovania na Slovensku neočakávam," uviedla Hallová, ktorá pokles sadzby DPH na ubytovacie služby zaradila medzi najvýznamnejšie zmeny v oblasti daní a odvodov platných od začiatku roka.

S ubytovaním súvisí ďalšie zmena v daňovej legislatíve. Nové pravidlá platia aj pre zdanenie nákupných poukazov, ktoré ponúkajú zľavové portály. Jednoúčelové poukazy na konkrétnu ubytovaciu službu na Slovensku budú pri predaji zaťažené 10 % DPH. "Ak však bude poukaz viacúčelový, čiže využiteľný na zakúpenie ubytovania napríklad v Čechách alebo na Slovensku, nebude v čase zakúpenia takýto poukaz podliehať DPH," vysvetľuje analytička.

Novinkou v oblasti daňových zákonov je regulácia virtuálnej meny. Zákon presne definuje, kedy sa virtuálna mena ako investícia musí zdaniť. Daň z virtuálnej meny musí jej majiteľ zaplatiť v čase jej zobchodovania, to znamená vtedy, keď za ňu nakúpi majetok, vymení ju za inú virtuálnu menu alebo za eurá. Príjem z predaja virtuálnej meny sa zahrnie do základu dane v zdaňovacom období, keď predaj prebehol. Strata z predaja však nebude daňovo uznateľná. "Pozitívom je, že štát upustil od zdaňovania v čase ťažby virtuálnej meny alebo nárastu jej hodnoty," dodala Hallová.