Ruská nová zbraň Poseidon, ktorá je schopná spôsobiť tsunami vyvoláva strach
13 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

Ruská atómová podvodná bezpilotná ponorka Poseidon, ktorá už prešla prvými skúškami, vyvolala veľké znepokojenie u amerických vojenských expertov.


"Rusko vypracúva ničivý stroj dňa Posledného súdu, ktorý môže zničiť veľké mestá USA. Výbuch ruskej jadrovej bezpilotnej ponorky môže vyprovokovať 300stopové radiačné cunami, ktoré bude namierené na pobrežie USA, " vyjadril svoje obavy bývalý poradca amerického ministerstva obrany Christian Whiton.

V rozhovore pre televíziu Fox News odborník vysvetlil, že veľkú časť energie tohto výbuchu pohltí voda.
V článku Daily Express sú uvedené komentáre ďalších odborníkov, ktorí vyjadrujú obavy a tvrdia, že výbuch ruskej bezpilotnej ponorky môže spôsobiť mocné cunami a vyvolať apokalypsu.



Bezpilotný Poseidon, ktorý bude inštalovaný do atómovej ponorky, je súčasťou tzv. Oceánskeho viacúčelového systému. Podľa expertov sa Poseidon bude líšiť od iných podvodných strojov veľkou rýchlosťou a veľkou hĺbkou ponorenia. Na svete nie je obdoba ani v USA a nemá ich ani NATO

Vojenská námorná flotila RF chce v budúcnosti zaradiť do bojovej služby až 32 strategických podmorských prístrojov Poseidon.V sobotu 12. januára to uvádzajú ruské médiá s odvolaním sa na zdroj v obranno-priemyselnom komplexe.


Predpokladá sa, že dve a dve ponorky, nosiče Poseidonu, sa zaradia do Severnej a Tichooceánskej flotily. Každá ponesie maximálne osem dronov.

"To znamená, že počet Poseidon v bojovej službe môže dosiahnuť 32 kusov," vysvetlil zdroj.

Takéto prístroje budú schopné niesť jadrovú bojovú hlavicu s kapacitou až 2 Mt. Práce na Poseidone sú zaradené do štátneho programu na roky 2018-2027. Pred ukončením programu má byť prístroj odovzdaný vojenskému námorníctvu.