Egyptská Univerzita al-Azhar vylúčila študentku za objatie priateľa
13 | 01 | 2019 I

Káhira 13. januára (TASR) - Egyptská univerzita al-Azhar oznámila v nedeľu, že vylúčila študentku po tom, ako sa objavila na videu, v ktorom objíma mužského kolegu. Univerzita ju obvinila z podkopávania reputácie školy, informovala agentúra AFP.



Na videu, ktoré sa rozšírilo tento mesiac na internete, je mladý muž s kyticou kvetou v rukách, ktorý kľačí pred mladou ženou a potom ju objíme. Zrejme ju žiadal o ruku.
Podľa hovorcu univerzity video vyvolalo "škandál" a k vylúčeniu študentky došlo preto, lebo prezentovala "zlý obraz" káhirskej univerzity al-Azhar, ktorá prísne oddeľuje mužov a ženy.

Uviedol, že objímanie sa medzi slobodnými mužmi a ženami porušuje "hodnoty a princípy spoločnosti". Žena sa však môže voči tomuto rozhodnutiu odvolať.
Egypt, ktorý je prevažne moslimskou krajinou, predstavuje do značnej miery konzervatívnu spoločnosť, pripomína AFP.

Minulý rok prokuratúra zadržiavala istú speváčku štyri dni pre "nabádanie k smilstvu" po tom, ako sa rozšíril videoklip, ktorý obsahoval orientálne tance a neslušné gestá.
V roku 2017 inú popovú speváčku odsúdili na dva roky väzenia na základe podobných obvinení. Trest jej po odvolaní skrátili o rok.